spacebg covers

Астероид или комета?
Мисия: Hubble Space Telescope


Увеличаване

Илюстрацията на този художник показва "Оумумуа" - първият гост от звездите. Обектът е загряван от Слънцето и изпуска газ от повърхността си, което го прави подобен на комета. Credits NASA, ESA

 


Междузвездният обект "1I/2017 U1" или "Oumuamua" (Оумумуа), получи неочакван импулс, когато премина през вътрешната слънчева система миналата година, което го класира по-скоро като ледена комета, отколкото скалист астероид.

Това откритие се основава върху наблюдения от космическия телескоп "Хъбъл" и няколко наземни обсерватории. Изчисленията, основаващи се на прецизни измервания са установили, че движението на обекта е нарушено от гравитационните сили на Слънцето и планетите.

Въпреки че астрономите са прогнозирали леко отклонение на траекторията, те са стигнали до извода, че най-вероятното обяснение за явлението е изхвърляне на газообразен материал - като комета. Това отделяне на газ би могло да обясни малките, но измерими смущения на траекторията, по която излиза от вътрешната слънчева система. Този хипотетичен излишък (който не се вижда директно при наблюденията) вероятно е бил причинен от нагряването от Слънцето.

По този начин, анализите показват, че Оумумуа се държи като малка но странна комета. Кометите в нашата слънчева система обикновено изхвърлят големи количества прах и газ, когато се затоплят от Слънцето. Този изхвърлен материал образува облак, наречен "кома", който постепенно изостава назад, формирайки дълги опашки. Изненадващото е, че Оумумуа премина много близо до Слънцето - в орбитата на Меркурий, но не се забеляза изхвърляне на прах или газ, дори и при най-детайлните изображения. Това свойство го класира като астероид.

Сега, астрономите са изчислили, че ако Омумауа е изхвърлила малки прахови частици, то тяхното количество е само да напълни няколко "кутии за кафе". Но въпреки многото неизвестни фактори, те все пак са разработили модел, който е в съответствие с наблюдаваното ускорение при условие че това е необичайна комета.

Неочакваното смущение, затруднява изясняване на неговата оригинална траектория или определянето от коя звездна система произхожда. 

Оумумуа е по-малък от половин километър и е забелязан за пръв път през октомври 2017 г. от телескопа "Pan-STARRS1" на Университета в Хавай. Междузвездният посетител сега е преминал орбитата на Юпитер и непрекъснато се отдалечава с шеметните 110 000 км в час. Само след четири години, обектът ще премине орбитата на Нептун и ще се отправи завинаги към междузвездното пространство.

Оумумауа е първият междузвезден обект, който някога е бил наблюдаван. Затова е трудно да се направи общ извод относно този нов клас небесни тела. Може би, някакъв механизъм редовно изхвърля подобни тела от други звездни системи, които се разхождат свободно из галактиката, един от които е срещнал земята след милиарди години. Може би има повече от тях.


  • 596
  • 0
  • Jul 5, 2018

Коментар
Подобни публикации