spacebg covers

БепиКоломбо съвсем скоро ще прелети покрай Земята
Мисия: bepicolombo


БепиКоломбо е мисия, която стартира през октомври 2018 год. Нейната цел е изучаване на Меркурий, където се очаква да достигне след пет години - през 2025 год. В момента, космическият апарат обикаля около Слънцето на приблизително същото разстояние на което е и Земята. 

Но на 10 април, ситуацията драстично ще се промени. Тогава, сондата ще прелети само на 12 700 км над повърхността на нашата планета и тази маневра ще отправи мисията към центъра на слънчевата система. Освен че ще се забави БепиКоломбо ще наклони и траекторията си, което ще я доближи достатъчно до Слънцето.

Като правило, всяко прелитане на междупланетна станция покрай Земята се използва за тестване и калибриране на научните инструменти. За това, учените от тази мисията също планират да тестват някои от 11-те инструмента на борда на космическият кораб. Всъщност планът е да се тестват осем инструмента.  

Един от тях е спектроскопът „PHEBUS“, който ще използва Луната за да се калибрира. Това е необходимо за да произвежда по-добри данни, когато заработи около Меркурий. Освен него, активни ще бъдат сензорите за частици и полета, които ще измерват слънчевия вятър и неговото взаимодействие с магнитното поле на Земята. Основната цел е настройка на инструментите но инженерите казват, че получените данни ще са натоварени и с научна стойност, което ще е бонус. 

Мисията пренася три камери, които също ще произвеждат снимки докато апаратът се приближава към нашата планета. Те са били активни в началото на март и вече са направили няколко изображения на системата Земя-Луна. 

Околоземната маневра е само първата от деветте големи маневри, които мисията ще извърши за да достигне Меркурий. През октомври тази година и средата на лятото догодина, апаратът ще прелети и покрай Венера, което още повече ще стесни неговата орбита около Слънцето. Последните шест маневри ще са около самият Меркурий.

Очакванията са, едно финално облитане в края на 2025 год., да закотви БепиКоломбо около Меркурий окончателно. Научната мисия ще започне три месеца по-късно. 

Но преди това, ще се случи нещо уникално – космическият кораб ще се разцепи на две части. БепиКоломбо е мултимисия, тя се състои от европейски „Орбитър на Меркурий“ (MPO) и японски „Магнитосферен Орбитър“ (MIO). 

MPO и MIO пътуват до Меркурий заедно като ползват услугите на един транспортен модул (MTM). Когато достигнат планетата те ще се отделят от него и всеки ще поеме своят път, но и двата апарата ще бъдат в полярна орбита. Най напред ще се отдели MIO, който ще се позиционира в орбита с параметри от 590 до 11 640 км над повърхността на планетата. Една пълна обиколка ще прави за 9.3 часа. След това ще се отдели и MPO, който ще се потопи по-дълбоко – неговата орбита ще е съответно 480 на 1500 км. Една орбитална обиколка ще трае само 2,3 часа. 

Всеки космически кораб носи уникален набор от съвременни научни инструменти и сензори за наблюдение и изследване на различни характеристики на Меркурий. Те обаче ще комбинират и сравняват своите данни и ще работят заедно, което ще им позволява да постигнат много повече, отколкото би могъл само един космически кораб. Планът е, мисията да продължи една земна година, но с възможност за удължаване с още една.

За това време, БепиКоломбо трябва да отговори на ред основни въпроси, част от които са възникнали от изследванията на предишната мисия около Меркурий – Месинджер.

Най напред какво можем да научим от Меркурий относно състава на първичната слънчевата мъглявина и формирането на планетарната система? Защо плътността на Меркурий е значително по-висока от тази на всички останали земни планети и Луната? Течно или твърдо е ядрото? Меркурий тектоничен ли е днес? Защо такава малка планета притежава магнитно поле, докато Венера, Марс и Луната нямат такова? Защо орбиталните наблюдения не разкриват наличието на каквото и да е желязо, докато този елемент е основен компонент на Меркурий? Съдържат ли постоянно сенчестисе полярни кратери воден лед? Какви механизми протичат в екзосферата? При липса на йоносфера как магнитното поле взаимодейства със слънчевия вятър? Защо магнитната околност на Меркурий се отличава с характеристики, напомнящи на сиянията, радиационните пояси и магнитосферните субстори на Земята? Орбиталния период на Меркурий е бил изчислен по отношение на кривината пространство-време. Новата мисия може да се възползва от близостта на Слънцето за да тества общата относителност с подобрена точност.

По всичко личи, че БепиКоломбо ще е интересна мисия. Остава да чакаме. 


  • 1547
  • 0
  • Apr 6, 2020

Коментар
Подобни публикации