spacebg covers

голямата новина от тази сутрин- куриозити се приземи успешно на повърхността на марс-
Мисия: Mars Science Laboratory


Голямата новина от тази сутрин! Куриозити се приземи успешно на повърхността на Марс!

Най-амбициозната мисия на НАСА за тази година се увенча с невероятен успех - ровърът "Куриозити" е доставен жив и здрав на повърхността на червената планета. Сега вече със сигурност ще получим отговора на най-задавания въпрос относно изследването на Слънчевата система - бил ли е някога Марс способен да поддържа микробен живот в миналото?
Еуфорията в контролната зала е пълна. Нека за напред да ставаме по-често свидетели на подобни събития. Credit: NASAИ така, "седемте минути терор" приключиха. Казано така е трудно да се прецени какво всъщност означаваха тези минути. Това е времето необходимо на изпушването на една цигара. Аз лично ги ползотворих като си направих кафе. Също така, тези минути могат да се използват за направата на всякакви съвсем обикновени неща. Но тези седем минути са може би най-планирания момент от време изобщо от човешката история. Всяка секунда от тях е разделена на милисекунди, като всяка милисекунда представлява критичен ключов кадър който трябва да се следи от кацащия на Марс ровър. Проведени са безброй симулации, бяха написани хиляди редове програмен код, който трябва да помогне при настъпването на някоя от безбройните рискови ситуации. Всеки хардуерен компонент внимателно е проектиран, сглобен тестван за да може да сработи точно в момента когато е необходим. Зад цялата мисия стоят хиляди хора, които са посветили десетилетия от живота си в производството на ландера.

Ако можехме да вникнем във всичко това, може би щяхме да усетим мащабността на проекта. Трудно е да се предположи, че само за няколко минути, космическият кораб изпълни няколко хиляди операции, които в крайна сметка го доставиха жив и здрав на Марс.

Когато навлезе в гравитационния обсег на планетата, неговата скорост беше около 3600 метра за секунда. След това, апарата буквално започна да "пада" към червената планета, което го ускори до шеметните 5900 метра/секунда, с която скорост се вряза в горните слоеве на атмосферата. Това стана някъде около 8:25 тази сутрин - 8 август 2012 год, Точно по това време, около топлинният щит се образува огнена обвивка, която бележи началото на най -критичното забавяне в историята на безпилотната космонавтика. Минути след това 8:32, благодарение на надеждно построените компоненти и отличният екип на НАСА, Куриозити се озова безопасно на повърхността.

Точно по същото време, в навигационната зала настъпи истински заслужен празник. За мен беше огромно удоволствие да наблюдавам как инженери от всякакъв бранш, едни от най-големите умове на планетата, изпадат в радостна еуфория, когато пристигна невероятната новина от орбиталният апарат около Марс - "Марс Одисей".

Напълно заслужени са думите на администратора на НАСА Чарлз Болдън: "Днес, колелата на Куриозити започнаха да проправят пътя за човека на Марс. Куриозити, най-сложния ровър строен някога, сега е на повърхността на червената планета, където ще се стреми да отговори на вековните въпроси относно това дали някога е съществувал живот на Марс, също и способна ли е планетата да поддържа живот в бъдеще".

"Седемте минути терор се превърнаха в седем минути триумф", казва заместника на Болдън - Джон Грънсфелт.
ChemCam", който лично на мен най-ми е интересен. Ровърът ще взима проби които ще изследва в специално пригодени камери на инструмента "SAM", който ще отговори на поставените въпроси. Освен това се очаква марсохода да генерира хиляди изображения и научни данни, които ще се анализират десетилетия наред.

Нека още веднъж да споменем огромният успех на НАСА. Агенцията за пореден път доказа на обществото че не харчи напразно и без това скромният си бюджет спрямо икономическата мощ на Америка. Нека този успех да бъде урок за всички политици и бюрократи работили усърдно през годините за орязването парите на НАСА. Радостното е, че въпреки трудностите, въпреки финансовата несигурна обстановка в която се сглобяваше ровъра, успеха вече е на лице. Сега всички разполагаме с безкрайното време да изследваме Марс, "седемте минути терор" приключиха!
",""] } } }) })