spacebg covers

гравитацията на сатурн е причината за -тигровите ивици- на енцелад
Мисия: Cassini–Huygens


Гравитацията на Сатурн е причината за "Тигровите ивици" на Енцелад.

Снимки от космическия кораб "Касини", за първи път намекват, че гравитацията на Сатурн е причината за пукнатините в южния полюс на Енцелад, от които се освобождават струи от водна пара в космоса. Този резултат е представен на конференция за лунни и планетарни науки, която в момента протича в Woodlands, Тексас.

Този нов резултат, донякъде предоставя отговор на загадката, кое всъщност е причината за активността на южния полюс. Енцелад е малка луна, която е уникална в системата на Сатурн, защото в южната полярна област се наблюдават дълги пукнатини от които се отделят струи от водна пара и органични частици. Тези дълги разломи също са известни и с прозвището "тигрови ивици."
Увеличаване. Въз основа на тези изображения, получени от космическия кораб на НАСА "Касини", учените са установили как гравитацията на Сатурн деформира южната полярна повърхност на Енцелад. Тези деформации разтрошават леда образувайки продълговати пукнатини, известни като "тигрови ивици." Image credit: NASA/JPL-Caltech/SSI/LPI/GSFCУчените от няколко години предполагат, че приливните сили причинени от гравитацията на Сатурн може да бъдат причината за "разпукването" на леда в южния полюс, но те не са били в състояние да съпоставят конкретни наблюдавани струи с изчислените напрежения предизвикани от приливния ефект причинен от Сатурн. Сега, учените са изследвали серия от изображения на тигровите ивици "Багдад" и "Дамаск" и са установили, че най-големите наблюдавани отвори на тези фрактури настъпват, когато Енцелад е най-близко до Сатурн в своята орбита. Деформациите изглежда се появят доста често по време на орбитата на Енцелад около планетата. Всъщност Сатурн упражнява влияние върху Енцелад, дори когато луната е много далеч.

Новото откритие също подкрепя теорията за голям обем от вода в течно състояние - глобален или местен океан - който е необходим за да позволява на Енцелад да се "огъва" достатъчно, което от своя страна ще деформира повърхността. Освен това, приливите и отливите от Сатурн генерират огромно количество топлинна енергия в района, която е причината за наблюдаваните струи.

Източник: НАСА

  • 1366
  • 0
  • Mar 26, 2012

Коментар
Подобни публикации