spacebg covers

Даун фотографира ярките петна на Церера
Мисия: Dawn - изследване на Веста и Церера


УвеличаванеImage credit: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Една последователност от изображения, които всъщност са направени за навигационни цели, разкриват системата от светли петна по повърхността на планетата-джудже. Снимките са от 16 май, като са направени от разстояние 7200 км. и светлите структури за момента озадачават учените.

Съвсем сигурно е, че интензивната яркост се дължи на отражението на слънчевата светлина от високо отразяващ материал изграждащ повърхността. Не е изключено това да е лед, но може да е и с вулканичен произход, например стъкло или соли. Проблемът е в това, че яркото петно и свързаните с него други ярки структури по-встрани, са точно в центъра на един голям екваториален кратер. Може би е съвпадение, че голям астероид или комета са катастрофирали точно там съвсем наскоро. Космическият кораб разполага с инструменти, които ще разкрият мистерията, но това ще стане постепенно във времето.

Мисията до момента се развива бавно. Йонното задвижване е с малка мощност, което означава че правилното позициониране на кораба става много бавно. Всъщност планираната орбита за картографиране на планетата-джудже ще се достигне чак на 6 юни. Тогава Даун ще обикаля на 4400 километра и в тази позиция ще остане до 30 юни. След това, сондата ще предприеме постепенно снижаване до по-ниски орбити.

NASA/JPL/UCLA/MPS/DLR/IDA


  • 1777
  • 0
  • May 28, 2015

Коментар
Подобни публикации