spacebg covers

Древни органични молекули на Марс
Мисия: Mars Science Laboratory


Кюриосити е открил древни органични молекули на Марс. Credit: NASA/GSFC

 

Кюриосити е с нови доказателства, че Марс е бил гостоприемен за живота. Нещо повече, изследването на атмосферните газове е предоставило нови улики в подкрепа търсенето на текущ живот на Червената планета. Макар и да не са доказателства за самия живот, новите открития са добра насока за развитие на бъдещи мисии изследващи повърхността и подземния свят на планетата.

Интересните неща са органичните молекули запазени в седиментни скали близо до повърхността, датиращи отпреди три милиарда години. Освен това, лабораторията е установила сезонни вариации в нивата на метана в атмосферата.

Органичните молекули съдържат въглерод и водород, а също така могат да включват и кислород, азот и други елементи. Скобата е, че органичните молекули обикновено се свързват с живота, те всъщност изграждат живота, но също могат да се формират и от небиологични процеси, които не са непременни индикатори за живот.

Марс е изключително беден на органични вещества. На него практически липсват такива, затова откритието дори на най-простото такова съединение е от изключителен интерес за планетолозите. Новото откритие всъщност е стимул за търсене, по този начин червената планета казва че търсенето не е безсмислено и може да продължи.

Кюриосити не е определил източника на органичните молекули, но независимо дали е съществувал древния живот, дали е била свързана или не с него, органичната материя е притежавала химически следи за планетарните условия и процеси.

До момента са натрупани ясни доказателства, че в далечното минало марсианският климат е позволявал съществуването на течна вода. Нещо повече, древното водно езеро в кратера "Гейл" е притежавало всички необходими съставки за живота, включително химическите градивни елементи и енергийни източници.

Но след като водата е изчезнала и атмосферата се е разредила, марсианската повърхност е била изложена на лъченията от космоса, които са разрушили органиката. Това е според теорията и намирането на древни органични молекули в най-горните слоеве скали които най-вероятно са оголени фосили от времето, когато Марс е бил обитаем е сериозно основание поне да твърдим че тази теория е вярна.

Данните идват от сърцето на мисията или аналитичния инсрумент "SAM". За да идентифицира органичните материали, Кюриосити пробива в седиментни скали, които най-общо представляват вкаменена кал в Гейл. Тези мъртви камъни постепенно са се формирали преди милиарди години вследствие наводнения, които са депозирали утайки по дъното на древното езеро. SAM по същество представлява пещ, която загрява пробите до температури над 500 градуса по Целзий, при който процес се освобождават желаните за изследване молекули, включително и органичните.

След това, посредством специална техника се определя наличието на тези молекули в парите от пробата. Някои по-големи органични молекули не се изпаряват лесно, те дори се разпадат на по-прости молекули когато се нагряват. Някои от тези фрагменти съдържат сяра. Сярата е нещо като органичен консервант, тя прави органиката по-трайна, което би могло да спомогне за запазването и през милиардите години. По същия начин сярата се използва за да направи обикновените автомобилни гуми по-дълголетни например.

Резултатите показват концентрации на органични въглеводороди от порядъка на 10 части на милион или повече. Това е близко до количеството, наблюдавано при марсианските метеорити и около 100 пъти по-голямо от предишни засичания на органичен въглерод на повърхността на Марс. Някои от идентифицираните молекули включват тиофени, бензен, толуен и малки въглеводородни вериги, като пропан и бутан. През 2013 г. SAM откри някои органични молекули, съдържащи хлор в скалите около най-дълбоката точка на кратера.

Второто нещо е засичането на сезонни вариации на атмосферния метан през почти трите марсиански години, което е почти шест земни години. Данните също са от SAM и те сочат, химията между вода и скалите може да отделя метан, но учените не могат да изключат възможността и за биологичен произход. По-рано метанът беше открит в атмосферата на Марс в големи и непредсказуеми петна, но новия резултат показва, че нивата на метан в Гейл са високи през лятото и спадат през зимата всяка година. Тепърва ще се обяснява феномена, но засичането на нещо повторяемо в историята на метана е сигурен знак, че нещо го причинява и може би някога ще го разберем.


  • 619
  • 0
  • Jun 20, 2018

Коментар
Подобни публикации