spacebg covers

европейския преследвач на комети - rosetta е постигнал 98% от скоростта необходима да догони комета
Мисия: Rosetta


Европейския преследвач на комети - Rosetta е постигнал 98% от скоростта необходима да догони кометата "Churyumov-Gerasimenko". Това е скоростта, която апарата трябва да постигне на този етап, която скорост да го подготви за последния етап от неговото пътуване до кометата. Първоначалния план е да се извърши тази промяна в скоростта с поредица от пет ракетни изгаряния в края на януари, но тези планове са прекъснати от едно страшно събитие - космическия кораб преминал в безопасен режим по време на второто стартиране на бустера на 18 януари. Най-сетне има обяснение за случилото се на интернет страницата на ЕКА. Обяснението е в аудио формат, от космическия оперативен мениджър Андреа Акомазо, но както вече сте се сетили блогърката на "Планетното общество" г-жа Ейми е оправила нещата. От нея четем следното:
Увеличи Художествено изображение на Розета. Credit: DASA / Rosetta

"В нощта на 18 януари ние трябваше да проведем второ запалване, с цел извършване на голяма маневра, която е необходима за срещата (за която са необходими общо пет запалвания). След един час на корекцията, неправилното поведение на космическия кораб предизвика преминаване в безопасен режим. Космическия апарат е открил проблем при ориентацията, при което веднага е спрял горенето и е извършил преход към режима, който се считат за безопасен - изпратил е всички текущи технически данни към Земята и очаква команди от нас. Анализа на данните сочи, че има колебания в тласкащите устройства, което предизвиква космическия кораб да се наклони леко, с около два градуса в неправилна посока. Това е много минимално отклонение от заповяданите норми в които може да варира наклона, но независимо от това, такъв наклон се смята за недопостим и апарата преустановява работата на двигателя."

След това, ръководителите на мисията са открили източника на проблема - изглежда че работата на двигателя е нестабилна при продължителна работа. Затова за да направят необходимата корекция на скоростта те са тествали двигатела при повече включвания, всяко траещо по-кратко време. И добрата новина е, че в този режим двигателя се справил блещящо. С новият режим на работа, Розета ще отчете един ден закъснение за пристигане до кометата, но това е дребна работа. По важното е, че космическия кораб се е ускорил с 800 метра в секунда, която скорост го отвежда в орбита догонваща кометата през 2014 год. Така че вече всичко е ясно Розета ще достигне целта си през 2014-та година., дори и без никаква работа на двигателите. Но въпреки всичко точно преди срещата апарата отново ще активира двигателите си за фини настройки на срещата, която няма да е просто разминаване като всички кометни мисии досега, а Розета ще се движи рамо до рамо с нея по обща орбита около Слънцето.

Но до 2014 год. има още много време, а и кораба се отдалечава от Слънчето, което означава че мощността генерирана от слънчевите панели пада. Това налага апарата да изпадне в дълбока хибернация от Юни 2011 до 2014 год. Всичката мощност ще се използва за поддържане на акумулаторите и най-критичните системи, радио предавателите не са сред тях, така че след Юни няма да има връзка с апарата до 2014, когато ще достигне целта си.
Увеличи Графика на траекторията и схема на различните етапи на мисията. Credit: ESA / DLR

Източник: Планетно общество

  • 1382
  • 0
  • Mar 19, 2012

Коментар
Подобни публикации