spacebg covers

езера и по тропиците на титан- -касини- е открил дългогодишни мета
Мисия: Cassini–Huygens


Езера и по тропиците на Титан!

"Касини" е открил дългогодишни метанови езерца или локви, разположени в "тропиците" на Титан. Едно от тези езера изглежда е с размери около половината от размера на Голямото солено езеро в Юта с дълбочина поне 1 метър.

Този резултат е в следствие нов анализ на данните от мисията и той е неочакван. Това е така, защото според съществуващите модели дългогодишни езера могат да се формират само около полюсите на луната.
Увеличаване Титан е застанал пред пръстените на Сатурн. На това изображение се вижда интересната област "Shangri-La", разположена източно от мястото на кацане на сондата "Хюйгенс". Тази снимка е направена на 9-ти август 2011 год. от разстояние 1.4 милиона километра. Мащаба е 8 км за пиксел. Image credit: NASA/JPL-Caltech/Space Science InstituteУчените предполагат, че източника на течността може да бъде подземен водоносен хоризонт. Това означава, че на Титан може да съществуват оазиси.

Разбирането как езерата или влажните зони се формират помага на учените да разберат повече за метеороложките условия на Луната. Подобно на хидроложкия цикъл на Земята, Титан има "метанов" цикъл. В атмосферата, ултравиолетовата светлина разгражда молекулата на метана, което поставя старта на верига от сложни органични химични реакции. По този начин съществуващите модели не предсказват големи залежи от метан.

Ако водоносния хоризонт съществува, той може да обясни един от озадачаващите въпроси за метана, който постоянно се изчерпва. Метанът е родоначалника на органичната химия на Титан, която вероятно произвежда интересни молекули като аминокиселините, които са градивните елементи на живота.

Глобалните модели на метановия цикъл на Титан предвиждат, че течния метан се изпарява от екватора и се транспортира от вятъра към северния и южния полюс. Там по-ниските температури карат метана да се кондензира. Когато той попадне на повърхността се образуват полярните езера. На Земята, водата също се транспортира по подобен начин. Но тука е още по сложно, защото океаните също транспортират вода, по който начин противодействат на атмосферните ефекти.

Последните резултати идват от визуалния и инфрачервен спектрометър работещ на борда на "Касини". Този инструмент е картографирал тъмните области в тропическия регион "Shangri-La" разположен близо до мястото, където се приземи сондата "Хюйгенс" на Европейската космическа агенция през 2005 год. При съприкосновението с повърхността, топлината от Хюйгенс изпари метан от почвата, което показа, че апарата се е приземил във влажна зона.

Областите изглеждат тъмни, когато има наличност на течен етан или метан. Някои региони може да съдържат плитки локви. За сега радара на "Касини" е видял езера в полярните области, но не е открил езера при ниски географски ширини.

Тропическите езера, открити от спектрометъра не са се променили от 2004 год. насам. Само веднъж е открито да вали дъжд в екваториалните райони и това е станало по времето на неотдавнашния очакван дъждовен сезон. Учените следователно стигат до извода, че езерата не може да се поддържат от дъжда.

"Ние си мислехме, че Титан притежава обширни дюни около екватора и езера на полюсите, но сега знаем, че Титан е по-сложен отколкото мислехме" казва Линда Спалкер учен от проекта "Касини". "Все още имаме много възможности да прелитаме покрай тази луна, така че ще можем да проследим как тази история ще се развие."

В момента Касини извършва серия от облитания само около Титан, което ще промени наклона на орбитата. Следващото прелитане около луната ще бъде след 37 дена в средата на лятото.
Увеличаване На това изображение Титан е разделен на светла и тъмна половина. Това илюстрира сезонните промени в северното и южното полукълбо. Тази снимка е направена със спектрален филтър, който е чувствителен към дължини на вълните които се поглъщат от метана в атмосферата. Севера е завъртян 29 градуса надясно. Изображението е направено на 31 януари 2012 год. от разстояние около 210 000 км от Титан. Мащаба е 12 км на пиксел. Credit: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

  • 1402
  • 0
  • Jun 14, 2012

Коментар
Подобни публикации