spacebg covers

Екзопланета на която вали дъжд от желязо


Credit: ESO/M. Kornmesser

Астрономите са наблюдавали изключителна екзопланета, на която вали дъжд от желязо. Това е ултрагигантската екзопланета „WASP-76b“ отдалечена на около 640 светлинни години в съзвездието Риби.

На нея, дневните температури достигат до 2400 градуса по Целзий и те са достатъчно високи, за да превръщат желязото в пара. След това, силните ветрове пренасят желязната пара до по-хладната нощ, където тя се кондензира в железни капчици. 

Това странно явление се случва, защото планетата винаги е обърната с едната си страна към звездата. В тази винаги дневна половина, атмосферата получава хиляди пъти повече звездна радиация, отколкото Земята от Слънцето. Толкова е горещо, че молекулите се разделят на атоми, а някои метали като желязо се изпаряват в атмосферата. 

Обратно, винаги нощната страна е по-студена. Това поражда бурни ветрове, които пренасят желязната пара към по-хладната нощ, където температурите намаляват до около 1500 градуса по Целзий. 

Разликите между дневната и нощната температура на „WASP-76b“ не са новост за астрономите, но сега те са изучили отличителната химия на планетата с новия инструмент „ESPRESSO“ на VLT. 

Откритието е ясен подпис на желязна пара в терминатора или границата между вечния ден и нощ. Изненадата е, че сутрин или ветровете идващи от нощта към деня не съдържат желязна пара. Обяснението е, че желязото се извалява през нощта. 

Нещо повече, наблюденията показват, че желязната пара е в изобилие в атмосферата на дневната страна. Това изобилие превръща „WASP-76b“ в наистина екзотично място. Вместо облаци от водна пара, там преобладават облаци от желязо. Изглежда че на тази планета желязото е изместило и заменило водата, както е на нашата планета. Една част от това желязо се инжектира в нощната страна, където се охлажда и пропада надолу. Там среща много по-хладни среди, може би кондензира в нещо, например реки, които го пренасят обратно към дневната страна. Там то отново се изпарява и железният цикъл се повтаря.  

ESPRESSO е специален спектрометър, който първоначално е разработен за лов на екзопланети. Обаче, в последствие се оказа че е много по-универсален. Астрономите съвсем скоро разбират, че забележителната наблюдателна сила на VLT и изключителната стабилност на ESPRESSO го превръщат в основна машина за изучаване на екзопланетните атмосфери. Новото откритие е само част от възможностите на инструмента и това е един съвсем нов начин да се проследява климата на най-екстремните екзопланети. 


  • 1611
  • 0
  • Mar 20, 2020

Коментар
Подобни публикации