spacebg covers

интерферометъра на -много големия телескоп- на есо е извършил най-подробните наблюдения н


Интерферометъра на "Много Големия Телескоп" на ЕСО е извършил най-подробните наблюдения на прахта около огромна черна дупка в центъра на активна галактика.

Очакванията са, прахта да бъде съсредоточена в удебелен диск или тор около черната дупка, но вместо това астрономите са установили, че по-голямата част е под и над равнината на тора. Тези наблюдения показват също, че прахта се отблъсква от черната дупка, формирайки "хладен вятър" - изненадващо откритие, което е предизвикателство пред текущите теории и също показва как свръхмасивните черни дупки се развиват и взаимодействат със заобикалящата ги среда.
Увеличаване Художествено изображение на активна свръхмасивна черна дупка и заобикаляща я прах. Оказва се, че повечето прах се издухва от дупката под действието на сили, които тепърва ще се уточняват. За сега основните заподозрени са силните лъчения и магнитните полета. Credit: ESO/M. KornmesserПрез последните двадесет години, астрономите са установили, че почти всички галактики имат огромна черна дупка в центрове им. Някои от тези черни дупки нарастват чрез засмукване на материя от заобикалящата ги среда и от този процес се превръщат в най-енергичните обекти във Вселената, които астрономите наричат "активни галактични ядра" (AGN). Централните региони около тези брилянти, като по правило са опасани от пръстени космически прах, която се увлича от мощната гравитация на дупката. Тази прах отделя инфрачервена радиация и астрономите смятат, че най-голям дял от нея е с произход праховите дискове.

Новите наблюдения са на близката активна галактика "NGC 3783". Нейната централна дупка е опасана от огромни залежи от прах нагрята до сравнително скромните за подобен обект 700 - 1000 градуса по Целзий. В този температурен диапазон новият инструмент на VLT е открил, че огромни количества от нея обитават двете страни на централната равнина на тора.

Новооткритата прах образува вятър, който изтича навън от черната дупка. Този вятър трябва да играе важна роля в сложните взаимоотношения между черната дупка и околната среда. Изключително силната гравитация засмуква околния материал, но в същото време силната радиация която се произвежда от този процес издухва същата тази материя. Все още не е ясно как тези два процеса работят заедно, което е важно за определянето начинът по който свръхмасивните черни дупки растат и се развиват в центровете на галактиките, но присъствието на един прашен вятър добавя ново парче в сцената.

В бъдеще, най-новото поколение инструменти ще позволи по-задълбочено изследване на тези екстремни, но все още тайни кътчета на природата.

  • 1862
  • 0
  • Jun 25, 2013

Коментар
Подобни публикации