spacebg covers

и диона показва признаци на активност благодарение на изображенията с висок
Мисия: Cassini–Huygens


И Диона показва признаци на активност.

Благодарение на изображенията с висока резолюция на ледената луна Диона, учените са открили интересна планина на нейната повърхност. Тази структура предоставя доказателства, че Диона вероятно е била активна в миналото. Не е изключено, тя да е все още активна.

За момента, в Слънчевата система съществуват няколко тела за които почти със сигурност се знае че съдържат подземен течен океан. Това са Европа, Енцелад и Титан. Тези светове също са сред геоложки най-активните които познаваме. Те са интересни обекти за учените, които търсят градивните елементи на живота на други места освен Земята. Сега, ако се окаже, че Диона също съдържа течен океан, това ще повиши неимоверно астробиологичния потенциал на иначе скучноватата ледена топка.
Увеличаване Това изображение показва релефа на планината "Janiculum Dorsa" на Диона. Janiculum Dorsa е с дължина 800-километра и варира във височина от 1 до 2 км. Анализ на топографията показва, че земната кора под планината е огъната с около 0,5 километра. Това огъване предполага, че ледената кора е била топла през най-новата история. Най-доброто обяснение за такова поведение е наличието на подземен океан под планината. Image credit: NASA/JPL-Caltech/SSI/BrownМагнитометърът на Касини е открил слаб поток от частици идващи от луната, а последващите изображения показват доказателства за евентуална течност или доста подвижен слой под нейната твърда ледена кора. Други снимки от Касини също разкриват древни, неактивни фрактури по повърхността на луната, които са доста подобни на тигровите ивици на Енцелад - отвори, през които струи течна вода и органични частици в космоса.

Наблюдаваната планина "Janiculum Dorsa" варира във височина от 1 до 2 км. Освен това, лунната кора под нея изглежда е деформирана от тежестта на планината с около 0,5 км. Подобно огъване на земната кора предполага, че ледената кора е топла, а най-добрият начин да се обясни явлението е, като се предположи наличието на подземен океан.

Един вероятен източник на необходимата топлина е непрекъснатото гравитационно мачкане на луната, следствие орбитата около Сатурн. При този процес, ледената кора може да се трие около твърдото ядро, а генерираната топлина може да разтопи леда.

Учените също все още се опитват да разберат защо Енцелад е толкова активен, докато Диона на пръв поглед изглежда спокойна. Може би приливните сили са по-силни за Енцелад или може би по-голямото количество скали в неговото ядро съдържат повече радиоактивни материали, разпада на които осигурява наблюдаваното отопление. Във всеки случай, течния подземен океан изглежда че е често явление за тези иначе скучни светове. Това подхранва надеждата че и други ледени тела, които предстоят да бъдат проучени, като планетите джуджета Церера и Плутон, може да съдържат океани под техните кори. Тези два свята ще бъдат достигнати от космическите апарати "Dawn" и "Нови хоризонти" през 2015-та.

  • 1474
  • 0
  • May 30, 2013

Коментар
Подобни публикации