spacebg covers

камерата hirise на борда на mars reconnaissance orbiter засне първото цветно изображение от орбита
Мисия: Spirit and Opportunity


Камерата HiRISE на борда на Mars Reconnaissance Orbiter засне първото цветно изображение от орбита на Спирит. Това стана на 29-ти януари тази година. Друг скорошен образ от HiRISE е от 26 януари 2012 год. на полярния ландер "Феникс". Въпреки че и двата апарата вече не функционират, натрупаните масиви от данни от тях, все още се анализират, особено след излизането на скорошния доклад от ЕКА, че според един от инсрументите на Марс Експрес, почти цялото северно кълбо някога е било обхванато от океан от вода. Излиза, че Феникс е кацнал точно по средата на дъното на океана. По-внимателния анализ на данните от микроскопа на апарата, обаче разкриват, че повърхността не е била подложена на взаимодействие с вода поне през последните 600 милиона години. HiRISE и преди е фотографирала двата апарата, но изображенията с най-висока резолюция са били черно-бели.
Увеличи Спирит е ограденото с кръгче светло петънце, в долната част на изображението. Image credit: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Mars Reconnaissance Orbiter изучава Марс с шест научни инструменти от 2006 г. насам. Сега апарата е в разширена мисия и продължава да изпраща данни за промените по повърхността от вятър, метеоритни сблъсъци и сезонни студове. Тази мисия е изпратила повече данни за Марс, отколкото всички други мисии до тази планета взети заедно!

Източник: НАСА

  • 1452
  • 0
  • Mar 20, 2012

Коментар
Подобни публикации