spacebg covers

кампанията по вмъкването на -даун- в орбита около веста започна даун е достигнал вече оф
Мисия: Dawn - изследване на Веста и Церера


Кампанията по вмъкването на "Даун" в орбита около Веста започна. Даун е достигнал вече официалната фаза на подход и неговата навигационна камера се "взира" за астероида. Срещата се очаква да се осъществи на 16 юли.

В началото на този тримесечен окончателен подход към това масивно тяло, Даун е на 1,21 милиона километра от Веста, или около три пъти разстоянието между Земята и Луната. По време на финалната подходна фаза, основната дейност на космическия кораб ще се състои в промяна на скоростта си чрез йонните двигатели.
Image credit: NASA/JPL

Тъй като космическия кораб се приближава до целта си, обслужването изисква по-точни измервания. Чрез анализ, на разположението на Веста спрямо звездите, навигаторите ще формулират разположението на кораба, което ще позволи на инженерите да усъвършенстват траекторията на космическия кораб. С помощта на йонните двигатели, космическия кораб ще спира леко в орбита около астероида. Когато апарата се доближи на около 16 хиляди километра от Веста, гравитацията на астероида ще го улови в орбита.

До момента "Даун" е изминал 4,8 милиарда километра от стартирането си на 27-ми септември 2007 година. Той ще остане в орбита около Веста за една година. След това след още една дълга фаза, кораба ще пристигне на второто си местоназначение - астероида Церера през 2015год.

Източник: НАСА

  • 1341
  • 0
  • Mar 17, 2012

Коментар
Подобни публикации