spacebg covers

касини е забелязал извънземно подобие на река нил на титан тази структура
Мисия: Cassini–Huygens


Касини е забелязал извънземно подобие на река Нил на Титан.

Тази структура се простира повече от 400 км от своите "изворите" до голямото море в което се влива. За първи път на радарните изображения се разкрива огромна речна система, която по мащаби е сравнима с реките на Земята.

Реката се намира в северния полярен район на луната и учените са заключили, че тя е пълна течни въглеводороди. На радарните изображения изглежда тъмна по цялата си дължина, което означава гладка повърхност.

Въпреки че се наблюдават няколко леки извивки, относителната правота на речното корито предполага, че течностите следват постоянна чупка на терена. Такива нарушения на скалите на Титан не може да означават тектоника на плочите, както е на Земята, но все пак те ще доведат до образуването на басейни, които може би ще достигнат размерите на морета.
Увеличаване Огромната речна система на Титан. Image Credit: NASA/JPL-Caltech/ASI

Титан е единственият друг свят, за който знаем, че съдържа стабилна течност на повърхността. Тази течност е смес от метан и етан, и наблюденията сочат, че тя формира хидроложки цикъл на луната. В екваториалните райони, снимките получени от Касини в края на 2010 г. разкриват потъмняване, което се дължи на валежи в тези региони. Преди това през 2008-ма год., инфрачервения спектрометър потвърди течен етан в езерото "Ontario Lacus" разположено в южното полукълбо.

Откритието на течности в трите възлови географски района от цялата луна, означава че те са в непрекъснато движение. Наблюдаваната картина е нещо като моментна снимка, която показва валежите от въглеводород, който се транспортира от реките в езерата и моретата. Там той отново се изпарява и цикълът започва отново.

Радарното изображение е направено на 26-ти септември, 2012год. То обхваща северния полярен регион на Титан, където долината на реката се влива в морето "Ligeia Mare". Това море е с размери между размерите на Каспийско и Средиземно море на Земята. Истинската река Нил се простира на около 6.7 хиляди километра.
Увеличаване Тези две изображения показват земния Нил заснет от космическите совалки. Горната снимка е направена с цветен инфрачервен филм от космическата совалка "Колумбия" през ноември 1995 г. Отдолу е радарно изображение от совалката "Индевър" през април 1994 г. Радарното изображение показва текущия канал на Нил, както и по-стар древен канал, погребан в плаващите пясъци. Нил е най-дългата река в света. Тя се простира на повече от 6000 км по дължина и преминава през 10 страни преди да завърши в Средиземно море.

  • 1841
  • 0
  • Dec 13, 2012

Коментар
Подобни публикации