spacebg covers

Кометата "Siding Spring" прелетя покрай Марс
Мисия: Spirit and Opportunity


Увеличаване Кометата "Siding Spring" видяна от MRO. Image Credit: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

Всичките седем космически апарата, са се представили много добре. Сега работят безупречно и чакаме изображенията, които са генерирали. Най-добрите фотографии, както всъщност се очакваше, са от MRO. Камерата с висока резолюция е наблюдавала кометата на 19 Октомври. За момента, оценките са, че ядрото е малко - около половин километър в диаметър.

Credit: NASA

Другият апарат, който е с потенциал да фотографира ядрото - Опортюнити, също е изпратил впечатляващи снимки. Най добрите изображения са през Сол 3817 (19-ти октомври) и те са направени точно преди изгрев слънце. Панорамната камера е наблюдавала небето около два часа и половина преди най-близката среща и според научният екип на мисията е било доста вълнуващо да изучават прелитащата комета с инструменти, които са предназначени да наблюдават и изследват каменистата повърхност на Марс. Изображенията от Опортюнити всъщност са с особена стойност, защото те са много близки до това, което всъщност ще видим със собствените си очи от повърхността на планетата.

УвеличаванеImage Credit: NASA/JPL-Caltech/Cornell Univ./ASU/TAMU

Това и горното изображение, от Pancam, са направени с 50-секундна експозиция около два часа и половина преди най-близката среща. Небето все още е сравнително тъмно. В долният десен ъгъл се забелязва бял шум, който се дължи на прахова буря развихрила се на 19 октомври на запад от марсохода и която доста е затруднила наблюденията по време на сближаването. Тогава всъщност небето вече е било доста светло и роувърът не е могъл да различи ядрото. Тук и тук са публикувани още две снимки от Опортюнити. Сега мисията продължава и машината отново се завръща към обичайната си геоложка дейност. Ето няколко красиви панорами от Опортюнити, които лично на мен ми правят особено впечатление:

Увеличаване Тази сцена от Опортюнити показва дългата следа на роувъра, която е оставил зад себе си по западния ръб на Индевър. Почти през цялото лято на 2014 год. роувъра се е движил на юг и този северен пейзаж е съчетание от множество експозиции, направени на 15 август 2014 г. Най-високата точка в лявата половина на сцената е южния край на "Murray Ridge." За мащаб, разстоянието между дирите е около 1 метър. Най-далечните видими следи са на почти 700 метра. Тази версия на изображението е подсилена, за да се видят по-отчетливо следите. Image Credit: NASA/JPL-Caltech/Cornell Univ./Arizona State Univ.

Увеличаване Това е малкият 6 метров кратер "Луноход 2", който се намира на юг от "Solander Point". Оригиналния Луноход 2 е съветски луноход, който до скоро държеше рекорда за най-дълго изминато разстояние от космически апарат по различна от Земята повърхност. Сега, тази чест, вече се пада на Опортюнити. Изображението е направена през Сол 3644 (24 април, 2014). Като бонус се вижда и част от марсохода, включително неговите задни слънчеви масиви и специалния маркер за калибриране на панорамната камера. Image Credit: NASA/JPL-Caltech/Cornell/Arizona State Univ.

Увеличаване

Още една красива панорама от Опортюнити. Това е "Pillinger Point" или част от западния ръб на Индевър. Самият кратер се вижда по-далеч на хоризонта. Гледката се простира от север-северозапад до юг-югозапад, в дясно. Тя обединява няколко Pancam експозиции, направени през Сол 3663 (14 Май 2014). Забележителното е, че сцената е представена в приблизително истинските си цветове, получен от наслагването на трите цветни филтри на камерата.

"Pillinger Point" всъщност е неформално име за този хребет, което е избрано от научния екип на роувъра като знак на почит към Колин Пилинджър (1943-2014). Пилинджър е британският главен изследовател на проекта "Бигъл 2". Това място е научно интересно, защото тук роувърът е изследвал глинести минерали, които са разказали нещо ново за отминалата мокра среда на Марс. Image Credit: NASA/JPL-Caltech/Cornell Univ./Arizona State Univ.


  • 1843
  • 0
  • Oct 21, 2014

Коментар
Подобни публикации