spacebg covers

космическата сонда -даун- е претърпяла премеждие-
Мисия: Dawn - изследване на Веста и Церера


Космическата сонда "Даун" е претърпяла премеждие!

Това се е случило на 27 юни, когато е възникнал проблем с йонната система на космическия кораб. Даун е преживял загуба на тяга на тази дата. Членове на екипа са в състояние да проследят какво се е случило в електронна схема управляваща кораба и са установили, че проблема е настъпил в една подсистема, която управлява йонното задвижване. Възникналата грешка кара клапите контролиращи потока на горивото да не отворят правилно. При тази ситуация, както и всеки друг съвременен космически кораб, кораба автоматично преминава в "безопасен режим", при който спира някои дейности и обръща антената си към Земята в очакване на инструкции от мениджерите управляващи мисията.

Инженерите са успели да възвърнат космическия кораб към нормална работа на 30 юни. Единствената загуба е, че не са направини един набор от изображения за целите на навигацията от 28 юни и друг набор от 6 юли когато камерата не е работила, защото космическия кораб е прекарал времето си в движение. Другите пакети от изображения са били и ще бъдат придобити правилно, както се очаква. Засега йонната система функционира нормално.

"Даун все още е на път да влезе в орбита около Веста, и благодарение на гъвкавите правила, предвидени за използването на йонното задвижване, той всъщност ще достигни целта си по по-рано от по-малко от един ден", казва Марк Райман, главен инженер и ръководител на мисията. "По-важното е, че останалата част от графика на Даун е незасегнат и научната мисия се очаква да започне, както е планирано в началото на август."

Несвързан с тези събития е и друг случай - видимия и инфрачервен спектрометър е нулиран на 29 юни. По време на възстановяването на инструмента той не е събирал данни за гигантския астероид. Но някои от планираните наблюдения са приключили успешно преди автоматичните сензори да изключат инструмента.

30 юни членовете на екипа са рестартирали софтуера управляващ работата на инструмента, след като е възникнала вътрешна грешка, въпреки че още незнаят каква е причината за възникванито и. Засега инструмента работи правилно, но инженерите работят усилино за да разберат, каква е причината за изключването му.

Ето го и най-новото достъпно изображение на Веста:
Изображението е от 1-ви Юли, разтоянието е 100 000 километра, мащаба е 9.3 км на пиксел. В долната част ми се струва че има нещо като вулкан. Image credit: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Източник: НАСА

  • 786
  • 0
  • Mar 17, 2012

Коментар
Подобни публикации