spacebg covers

космическия телескоп -кеплер- откри още две планети обикалящи около две слънца
Мисия: Kepler


Космическия телескоп "Кеплер" откри още две планети обикалящи около две слънца.

До сега беше известна само една такава система - Кеплер16б, данните за която бяха публикувани през септември 2011-та. На 12-ти януари, въз основата на данни от "Кеплер", астрономите обявиха откриването на още две нови планети обикалящи около двойни звезди - Кеплер-34 и Кеплер-35. Откритието освен всичко има и статистическо значение. То показва, че планети обикалящи около две слънца не са редки изключения и в действителност може се срещат много често в галактиката. Откритието разширява възможностите на ловците, които търсят планети на които може да се поддържа живот.
Image credit: © Mark A. Garlick / space-art.co.uk

Космическия телескоп "Кеплер" открива планети и кандидати за планети чрез измерване на спадовете в яркостта на повече от 150 000 звезди, когато планетите преминават пред дисковете на звездите си. По този начин са регистрирани новите планети. И двете са газообразни гиганти с рамерите на Сатурн. Кеплер-34б обикаля около две подобни на слънцето звезди с период от 289 дни, а самите звезди се обикалят една около друга всеки 28 дни. Кеплер 35б орбитира малко по-хладни звезди на всеки 131 дни, а звездната двойка се обикаля помежду си всеки 21 дни. И двете планети се намират твърде близо до техните родители, за да бъдат в "обитаемата зона". Те са отдалечени от нас съответно на 4900 и 5400 светлинни години от Земята в посока на съзвездието "Лебед". Кеплер-34б и Кеплер-35б са сред най-далечните планети открити до момента.

Но това не е всичко - освен тези интересни планети, които се радват на светлината идваща от две слънца, астрономите с помоща също на "Кеплер", са открили и три много малки, дори най-малките до момента планети в орбита около чужда звезда. Планетите орбитират една звезда наречена KOI-961, и са с размери съответно 0.78, 0.73 и 0.57 пъти радиуса на Земята. Най-малката е с размера на Марс.

И трите планети се смята, че е скалиста като Земята, но отново за съжаление са много близо до тяхната звезда. Това ги прави твърде горещи за да бъдат в обитаемата зона. Засега са известни повече от 700 планети, окончателно потвърдени в орбита около други звезди, но само шепа от тях е известно че са скалисти.

Трите планети са много близо до звездата си и обикалят около нея за по-малко от два дни. KOI-961 е червено джудже с диаметър една шеста от тази на нашето Слънце, което я прави само на 70% по-голяма от Юпитер.

"Това е най-малката слънчева система, намерени досега", каза Джон Джонсън - главен изследовател на проучването. "Тя всъщност е много по-подобна на Юпитер и неговите луни, отколкото всяка друга планетна система. Откритието е още едно доказателство за многообразието на планетарните системи в нашата галактика."

Червените джуджета са най-често срещания вид звезди в нашата галактика. Откриването на три скалисти планети около едно червено джудже предполага, че галактиката би могла да е препълнена с подобни скалисти планети. За мен лично това откритие показва гигантския технологичен скок който сме извършили. Само преди четири века Галилео откри че Юпитер е мини-слънчева система. Сега сме способни да откриваме подобни системи в галактиката!

Източник: НАСА

  • 1849
  • 0
  • Mar 21, 2012

Коментар
Подобни публикации