spacebg covers

космическия телескоп -хершел- изследва бетелгейзе бетелгейзе е н
Мисия: Herschel Space Observatory


Космическия телескоп "Хершел" изследва Бетелгейзе.

Бетелгейзе е най-близкия свръхгигант до Земята - червена звезда, която всеки момент се очаква да се самоубие чрез един от най-мощните взривове във Вселената. Сега, новите наблюдения от Хершел разкриват впечатляващи дъги около нея. Изследванията сочат, че материята в тези дъговидни слоеве е най-вече прах, които се отделят от звездата през периоди от 5000 години.
Увеличаване Червения свръхгигант "Бетелгейзе" заснет от инфрачервената обсерватория "Хершел" на ЕКА. Бялото петънце в средата е самата звезда, и ако се постави на мястото на Слънцето, ще се простре почти до Сатурн. Тя вече е изразходвала всичкото гориво в ядрото си и съвсем скоро се очаква да избухне като свръхнова. Свидетелства за това са топлинните пулсации, които отделят прашна материя в космоса видими като широки червени дъги около нея. Тези дъги вече се простират много далеч от звездата и дори са достигнали близък междузвезден облак, видим като широка червена ивица от ляво на изображението. Image credit: ESA/Herschel/PACS/L. Decin et al

Бетелгейзе може лесно да се види с невъоръжено в съзвездието "Орион". Нейните размери са впечатляващи - диаметъра е около 1000 пъти по-голям от слънчения и свети 100 000 пъти по-ярко. Всички изследвания и теории сочат, че тази звезда е стъпила сигурно по пътя, който ще я отведе до грандиозна експлозия на свръхнова, която ще засенчи по блясък всички звезди в Млечния път.

Новата инфрачервена гледка от Хершел разкрива, как яростните звездни ветрове от нея взаимодействат с заобикалящата я среда. Тъй като Бетелгейзе се движи бързо през пространството, тези шокове имат форма на опънат лък, които се образуват по посока на движението.

Наличието на цяло поредица от подобни прашни дъги пред звездата свидетелстват за бурна история при загубата на маса. Близо до самата звезда, се забелязва асиметрична структура в тези дъги. Това се дължи на топлинната конвекция на атмосферата, която е отделила локализирани прашни слоеве през различни етапи от миналото.

Интересна линейна структура се наблюдава и по-далеч от звездата - отвъд прашните дъги. Според по-ранните теории тази обвивка е резултат от материали, изхвърлени по време на предишните етапи на звездната еволюция. Сега, новото изображение сочи, че това всъщност е галактичен облак, който се осветява от звездата.

Ако наистина се окаже, че това е съвсем отделен обект, тогава най-външната дъга ще се сблъска с него след 5000 години. Червения свръхгигант ще навлезе в него около 12 500 години по-късно, ако дотогава не е сложил край на живота си.

  • 2057
  • 0
  • Jan 23, 2013

Коментар
Подобни публикации