spacebg covers

космическия телескоп -хъбъл- е изследвал далечен квазер както по
Мисия: Hubble Space Telescope


Космическия телескоп "Хъбъл" е изследвал далечен квазер.

Както почти всеки път, телескопа отново се е натъкнал на изненада. Изглежда, че квазера е забулен от огромно хало от много гъста прах.

Всички, с изключение само на най-първите галактики съдържат прах. Прахта се образува от ядрения синтез във вътрешностите на звездите и се изхвърля в космоса посредством звездните експлозии настъпващи на края. Съвсем естествено е да предположим, че най-първите звезди и галактики ще се състоят само от газ, защото няма звезди, които да произведат прах преди тях. Това означава, че колкото по-назад във времето се връщаме или наблюдаваме по-далече в пространството, количеството прах трябва да намаля.

Но Хъбъл отново изненада учените. Наблюдавания квазар е само на един милиард години от началото на историята на Вселената и изненадващото е, че съдържа огромни количества прах, което е абсолютно нетипично за тази епоха.

Квазарите са ярки галактични ядра. Тяхната активност идва от свръхмасивна черна дупка, която поглъща материя. Екипът астрономи предполага, че наблюдаваната черна дупка, която е запалила квазера, поглъща материя с масата на няколко слънца годишно. Тази дупка може да е погълнала около три милиарда слънца само за няколкостотин милиона години.

Хъбъл е бил използван за да се улови светлината от околните на квазера звезди. За целта е необходимо да се извади светлината на квазера. Но изненадата настъпила, когато след премахването на светлината изчезнала и цялата галактика. Единственото обяснение е, че светлината от всички звезди се блокира от огромни облаци прах налични там.

Оказва се, че това е една от най-прашните галактики във Вселената. Кое е генерирало толкова прах, за момента не се знае. Очакват се наблюденията от бъдещия космически телескоп "Джеймс Уеб" да разкрият истинската природа на тази прах.
Увеличаване Това изображение от Хъбъл показва един от най-далечните и най-ярки квазари във Вселената (ограден е с бял кръг). Той е възникнал само един милиард години след големия взрив, но за този период черната дупка в него е успяла да погълне повече от три милиарда слънца. Изображението е в близка инфрачервена светлина уловена от широкоъгълната камера трето поколение на борда на Хъбъл. Credit: NASA/ESA/M. Mechtley, R. Windhorst, Arizona State University

  • 1575
  • 0
  • Oct 24, 2012

Коментар
Подобни публикации