spacebg covers

Мавен е в орбита около Марс
Мисия: Mars Atmosphere and Volatile Evolution (MAVEN)


Увеличаване NASA / LASP / University of Colorado

Това се случи точно на 22 септември, 2014 год в 02:24 UTC, когато телеметрията от космическият кораб е показала, че двигателите са си свършили работата и апаратът е в стабилна орбита около червената планета.

Сега, инженерите могат да отдъхнат, но за учените можем да кажем само една дума - работа. И тя вече е започнала, само осем чеса след пристигането мисията е започнала да произвежда научни данни. Най първият работещ инструмент е Ултравиолетовия спектрометър (IUVS) и днес екипът на мисията освободи най-първите получени от него данни.

Мавен е малко необичайна мисия защото не разполага с камера. Изглежда, че всички изображения, които ще се генерират от апарата ще са подобни на днешното и те може да не са много красиви, но са научно безценни. Както всички спектрографи, така и IUVS е предназначен да открива емисиите от молекули и йони, които са налични в атмосферата на Марс. Например той лесно ще засича вещества като въглероден диоксид, азот, въглероден оксид, водород, както и техните йони. Този инструмент също може да измери съотношението на деутерий към водород, което ще разкаже много за миналото на планетата и как тя е загубила своята атмосфера.

Днешните снимки показват дискът на планетата в няколко различни канала, заснет от 36 500 км разстояние. Мавен сега не е в основната си научна орбита, но с течение на времето апаратът постепенно ще се спусне до проектните 6000 км. Ако беше обикновена камера, шест пъти по-близо би означавало шест пъти по-добра резолюция. Но при спектрометрите не е точно така, дори според екипът, те изобщо не се нуждаят от по-добра резолюция и този инструмент би могъл да си свърши работата и от тук. Това обаче не важи за останалите инструменти и те се нуждаят от значително по-близко разстояние.

Новите изображения показват Марс във фалшиви цветове, всеки от които показва как планетата отразява ултравиолетовата светлина в три различни дължини на вълната. Синьото е ултравиолетовата светлина с дължина 121.6 nm и тя е индикатор за атомен водород. Този газ е наличен до хиляди километра над повърхността. Зеленото е светлина с дължина 130.4 nm и тя показва атомния кислород. Червеното е ултравиолетовата светлина отразена от повърхността на планетата. Светлото петно в долния десен ъгъл показва полярния лед или облаци. Това е първото едновременно наблюдение на UV емисии от различни газове в атмосферата на Марс.

Кислородът е тежък газ и той се намира близо до повърхността заради гравитацията на планетата. Водородът се намира на по-голяма височина и дори се простира отвъд краищата на изображението. Тези газове може би са формирали водата на планетата, но сега са нещо като руини на тази далечна водна епоха. В течение на своята едногодишна мисия, Мавен ще се опита да възстанови истинската картина съществувала в ранните години на Марс изследвайки точно тези атмосферни породи.


  • 1096
  • 0
  • Sep 25, 2014

Коментар
Подобни публикации