spacebg covers

Мавен е засякъл вода от прелитащата покрай Марс комета
Мисия: Mars Atmosphere and Volatile Evolution (MAVEN)


Увеличаване Credit: NASA

Мавен е наблюдавал водород в околностите на кометата "Siding Spring", на 17 октомври. Това е два дни преди най-близкия подход на ядрото до Марс. Изображението е от ултравиолетовия спектрограф и то показва околностите на кометата от 8,5 милиона км разстояние.

На снимката се вижда ултравиолетовата светлина от слънцето, която е отразена от атомния водород и е представена за нас във фалшив син цвят. Кометите по принцип са заобиколени от огромен облак от водородни атоми и те са резултат от разпада на водната молекула (H2O). Когато ядрото се приближи достатъчно до Слънцето, водата се изпарява и нейните молекули се разрушават от ултравиолетовата радиация.

Синият фон или по-скоро шум, са водородните атоми в околностите на Марс. Анализа на изображението показва, че водородът се наблюдава до около 150 000 км от ядрото. Това разстояние е сравнимо с разстоянието между кометата и Марс по време на най-близки подход. Това означава, че газовете отделяни от ядрото по всяка вероятност са взаимодействали с атмосферата на планетата и нещо повече, те са го направили с шеметната скорост 200 000 км/час (56 км/секунда). Ефектите от този бърз вятър може да са много интересни.


  • 1244
  • 0
  • Oct 29, 2014

Коментар
Подобни публикации