spacebg covers

може да няма пари и целия проект да се крепи на косъм но вторичното огледало на уеб е готово- -l
Мисия: James Webb Space Telescope


Може да няма пари и целия проект да се крепи на косъм, но вторичното огледало на Уеб е готово!

"Вторично" не звучи толкова важно, колкото "първично", но когато става дума за James Webb Space Telescope, вторичното огледало, както и при всеки подобен телескоп играе съществена роля при събирането на информация от космоса. Вторичното огледало на Уеб беше наскоро завършено, след полиране и златно покритие.
Credit:NASA/Ball Aerospace/Tinsley

Има четири различни типа огледала, които ще летят на борда на Уеб и всички са изработени от лекия метал берилий. Той е много здрав и не променя съществено формата си в целия температурен диапазон. За разлика от първичното огледало, което се моделира във форма на шестоъгълник, вторичното огледало е перфектно кръгло. Огледалото също е изпъкнало, като по този начин отразяващата повърхност е издадена към източника на светлина. Това огледало е покрито с микроскопични слой злато, което дава възможност за ефективно отразяване на инфрачервената светлина. Качеството на неговата повърхност е толкова добро, че окончателната изпъкнала повърхност при ниски температури, не се отклонява от проектната с няколко милионни от милиметъра - или около 1/10000 от диаметъра на човешки косъм.

"Тъй като само то е изпъкнало, вторичното огледало е най-трудно за изпълнение от всички огледала, затова ние сме доволни, че изпълнението му отговаря на всички спецификации", казва Лий Фейберг - мениджър на телескопа. Изпъкналите огледала са особено трудни за тестване, защото светлината се отклонява от тях. Фейберг отбелязва, че "Размера на вторичното огледало на Уеб е приблизително равен на размера на първичното огледало на Спицер." За информация точно проблемите по изработването на огледалата на Спицър, за решаването на които инженерите използват за първи път берилий помагат за изработката огледалата на Уеб. Огледалата на Спицер също са изработени от берилий.

Така че, защо това огледало е толкова критично? Защото вторичното огледало улавя светлината от 18-те основни сегмента на първичното огледало и я насочва към научните инструменти. Очаква се, съвсем скоро вторичното огледало да пристигне в Goddard Space Flight Center на НАСА, където ще бъде инсталирано в конструкцията на телескопа. След това, като завършена единица, конструкцията и огледалата ще бъдат подложени на акустични и вибрационни тестове. Още снимки:
Увеличаване
НАСА

  • 1050
  • 0
  • Mar 22, 2012

Коментар
Подобни публикации