spacebg covers

Най-бързо въртящата се екзопланета


Увеличаване Екстремно високообротната екзопланета - художествено представяне. Credit: ESO L. Calçada/N. Risinger (skysurvey.org)

Подобни измервания са първите по рода си в историята на астрономията, а изследваната планета е "Beta Pictoris b". Откритието е, че тя се върти много бързо - нейният ден е с продължителност само осем часа. Това е много по-бързо отколкото всяка планета в Слънчевата система. С тази скорост нейният екватор се движи с почти 100 000 километра в час!

Екзопланетата обикаля звездата "Beta Pictoris", която може да се види и с невъоръжено око в южното съзвездие "Pictoris". Разстоянието до нея е 63 светлинни години и нейната планета е открита преди шест години. Освен това "Вeta Pictoris b", е и една от първите екзопланети, които са пряко заснети.

Новото откритие е направено с помощта на инструмента "CRIRES", монтиран на VLT. Скоростта на екваториалното въртене е почти 100 000 километра в час. За сравнение, екватора на Юпитер се върти със скорост от около 47 000 км в час, а земния само 1700 km за час. "Вeta Pictoris b" също е повече от 16 пъти по-голяма и 3000 пъти по-масивна от Земята.

Според астрономите, не е известно защо някои планети се въртят бързо, а други по-бавно. Но това първо измерване показва, че тенденцията която се наблюдава в Слънчевата система - по-масивните планети да се въртят по-бързо, важи и за екзопланетите. Това трябва да е някаква универсална последица от начина, по който се формират планетите.

"Вeta Pictoris b" е много млада планета, нейната възраст е само около 20 милиона години. С течение на времето, очакванията са, тя да се охлади и свие, което ще я застави да се върти още по-бързо. От друга страна, други процеси могат да променят спина на планетата. Пример за това е Земята, която се забавя поради приливните взаимодействия с Луната.

Астрономите са използвали точна техника, наречена "високо дисперсионна спектроскопия" при която разделят светлината на съставните и цветове. След това идва на помощ ефектът на Доплер, който изглежда е универсалният скоростомер във Вселената. С него се измерват скоростта на движение на различните части на планетата, които не се дължат само на околоостното въртени, но и на различните атмосферни структури - облаци, вихри...

Тази техника също вече е използвана за да се картографират повърхностите на няколко звезди, дори и на едно кафяво джудже. Точното определяне скоростта на въртене на планетата означава, че в бъдеще ще бъде възможно да се направи глобална карта на нейната видима повърхност, която ще показва облаци и големи бури.

Върхът обаче ще бъде, когато заработи "Екстремно големия телескоп" на ESO. Тогава, с техниката ще се изследват много по-голям брой екзопланети, а техните повърхности ще се появят с повече подробности.


  • 1653
  • 0
  • Sep 27, 2014

Коментар
Подобни публикации