spacebg covers

на луната съществуват огромни невидими региони в които гравитацията е неравномерна това явление мо
Мисия: GRAIL - изследване гравитацията на Луната


На луната съществуват огромни невидими региони в които гравитацията е неравномерна. Това явление може да засегне орбитата на всеки космически кораб. Това е една от многото причини, мисията "Граал" да извърши най-прецизното картографиране на лунното гравитационно поле.

Двойката близнаци "ГРААЛ" проучиха вътрешната структура и състав на Луната в безпрецедентни детайли в продължение на девет месеца. Там съществуват големи и плътни области, които учените са нарекли "масови концентрации" или "маскони". Тези места се характеризират със силно гравитационното притегляне. Масконите се крият под лунната повърхност и не могат да се видят от нормалните оптични камери.
Увеличаване Мисията "Граал" извърши най-прецизното картографиране на лунното гравитационно поле. Данните са много важни за определяне образуването и еволюцията на всички скалисти планети във вътрешността на Слънчевата система. Image credit: NASA/JPL-CaltechСмята се, че тези структури се образуват, когато големи астероиди се врежат в лунната повърхност. Това трябва да стане през ранните години, когато вътрешността е била много по-гореща, отколкото сега. Изглежда, че данните от ГРААЛ показват, как полуразтопената лунна кора и течна мантия се комбинират с шока от голямо въздействие и създават плътностни аномалии, които се разпознават като "маскони."

Произходът на тези структури е загадка в планетарните науки. От откриването им през 1968 г. учените предполагат, че те са резултат от много древни големи въздействия. В новата гравитационна карта, един типичен маскон се появява като сложен модел. В средата се наблюдава гравитационен пик, който е заобиколен с пръстен от гравитационен дефицит. Този модел възниква като естествена последица от формирането на кратерите. Увеличението на плътността и гравитационното притегляне се причинява от разтапянето на лунния материал при сблъсъкът с огромен астероид, което вече е ясно доказателство че именно този процес образува масконите.

Това ново разбиране, се очаква да окаже влияние и върху останалата планетарна геология, включително и върху Земята. Подобни структури вече са индентифицирани на Марс и Меркурий. Тяхното изучаване ще се отрази върху процесите които се случват в ранните планетарни кори.

  • 2101
  • 0
  • Jun 7, 2013

Коментар
Подобни публикации