spacebg covers

невероятно коледно изображение от касини по време на сто седемдесет и чет
Мисия: Cassini–Huygens


Невероятно коледно изображение от Касини.

По време на сто седемдесет и четвъртата орбита около Сатурн, Касини е попаднал в сянката на планетата. В това положение, газовият гигант е бил точно между него и Слънцето. Тази геометрия учените наричат "висока слънчева фаза", която е много изгодна позиция за науката. Направените експозиции разкриват подробности както за свойствата на пръстените, така и за атмосферата на планетата, които не могат да се видят при нормални обстоятелства.
Увеличаване Image Credit: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Последният път, когато Касини е бил в такава необичайна позиция е било през септември 2006 г. Тогава прави знаменитата серия от изображения озаглавени "В сянката на Сатурн", които в последствие стават едни от най-популярните образи от мисията към днешна дата.

Новата мозайка е публикувана по случай празниците. Тя е направена от значително по-близко разстояние до планетата, което означава че се виждат много повече подробности. Всички земеподобни планети, включително и Слънцето попадат зад Сатурн.

За нейното съставяне са използвани изображения през различни филтри прецеждащи светлината от ултравиолетовия до инфрачервения спектър. Това означава, че част от лъчите невидими за нас, са представени във фалшиви цветове, заради което е необичайния зеленикав оттенък на Сатурн.

С това, екипът на мисията, към който се присъединява нашия сайт, пожелаваме щастлива коледа радост и много веселие на всички.
Увеличаване "В сянката на Сатурн" - това изображение е направено през далечната 2006 год., когато Касини е бил в почти същата позиция като сегашната. Image credit: NASA/JPL/Space Science Institute

  • 2166
  • 0
  • Dec 25, 2012

Коментар
Подобни публикации