spacebg covers

Нови Хоризонти пресече орбитата на Нептун
Мисия: New Horizons


Увеличаване Това е снимка на Нептун и неговата луна Тритон, направена на 10-юли от Нови Хоризонти. Разстоянието е огромно - 3.96 милиарда километра, повече от 26 пъти разстоянието между Земята и Слънцето. Image Credit: NASA

Това се случи вчера, на 25-ти август и интересното е, че тази дата съвпада точно 25 години след като на 25 август 1989 год, "Вояджер 2" посети Нептун. Нови Хоризонти стартира през януари 2006 и ще достигне Плутон на 14-ти юли 2015 год.


Сегашното събитие е последния крайъгълен камък от дългия полет на кораба и той в момента е на около 3.96 милиарда км от Нептун - почти 27 пъти повече от разстоянието между Земята и Слънцето. Въпреки това, мощната камера на апарата е била в състояние да улови планетата гигант и нейната луна на 10 юли.

В момента, няколко високопоставени членове от научният екип от мисията "Нови Хоризонти" са били млади членове на научният екип на Вояджър през 1989 г. Много от тях си спомнят как са получили изображения на Нептун за първи път през 1989 год и сега предстоящото посещение на Плутон е връщане към тази вълнуваща епоха.

Посещението на Вояджер в системата на Нептун разкрива невиждани характеристики на планетата, като гигантско тъмно петно - масивна буря, подобна на голямото червено петно на Юпитер. Освен това, Вояджер откри и система от пръстени, които са прекалено бледи за да бъдат забелязани от Земята. Нещо повече, ледената луна Тритон, също се оказва много интересна. Най-впечатляващо е откритието на криовулкани - ярки стълбове от азот, който изригва от дълбините след което замръзва и отново пада на повърхността. Очакванията са, че през следващата година Нови Хоризонти най-вероятно ще открие подобни структури и на Плутон.

Съществуващите теории са, че Плутон ще изглежда подобно на Тритон, но никой не знае колко добре тези тела ще съвпаднат. Те принадлежат към семейство обекти, населяващо пояса на Куипер - зоната в която Нови Хоризонти ще се отправи след срещата с Плутон. Надеждите са, че корабът ще се срещне с още един или два ледени свята обитаващи тези далечни краища на слънчевата система.

Увеличаване NASA / JHUAPL / SwRI

И така, остават още около 400 милиона км до Плутон или по-малко от една година. Но специалната камера "Long-Range Reconnaissance Imager (LORRI)" вече е успяла да получи ясни и отчетливи изображения на системата, на които Плутон се появява по-голям от един пиксел. Съставената горна анимация е много красива, на която ясно се вижда, че Нови хоризонти се движи почти перпендикулярно на равнината на въртене на Харон около Плутон. Според учените, това че Плутон се появява "голям" всъщност е светлинен ефект и той не носи никаква информация за формата или структурата на планетата. Ние трябва да чакаме още много месеци - до броени дни преди срещата, за да се види какъв всъщност е видът на Плутон.

Още нещо, в чест на 25-годишнината от прелитането на Вояджер 2 покрай Нептун, НАСА е публикувала нови специално преработени изображения, които показват планетата в най-високата до момента резолюция. Почти всички публикувани глобални снимки на Нептун са направени, когато Вояджер е бил достатъчно далеч за да може да фотографира цялата планета. За да се получи по-голяма резолюция е необходимо фотоапаратът да фотографира отделни участъци от планетата и после да бъдат сглобени в мозайка.

За съжаление обаче, Вояджер 2 не притежава техническите възможности за да направи подобна мозайка. Той е прелетял покрай Нептун изключително бързо, а и самия Нептун се върти доста бързо (веднъж на 16 часа) и всяка по-подробна снимка би се появила размазана. Но по-големия проблем е, че Вояджер е предавал повечето от своите данни към Земята в реално време. При огромното разстояние до Нептун сондата може да изпраща само по една снимка на всеки пет минути. За да направи най-простата мозайка - от две снимки, Вояджер трябва да направи 6 снимки - по две изображения през виолетов, оранжев и зелен филтър, което означава половин час. За нещо наистина стойностно, апаратът трябва да отдели цял час от безценното си време на кратката среща, нещо което е оценено с нисък научен приоритет и е отпаднало.

Сега на помощ идват компютрите. Чрез специално софтуерно моделиране на отделните изображения учените са успели да синтезират най-добрите до момента снимки на планетата. По този начин съставената мозайка не е от най-типичните, но както го разбирам изрязвайки най-добрите участъци от 20 снимки направени 2-3 дни преди най-близкия подход, учените са успели да поставят Нептун на около 3-4 мил. км от кораба, а съставената панорама е най-добрия до момента поглед върху най-далечния гигант в Слънчевата система.

Увеличаване Това е най-добрата панорама на Нептун сглобена от изображения от Вояджер 2 получени 2-3 дни преди най-близкия подход. NASA / JPL / Björn Jónsson

Увеличаване Обратната страна на Нептун, получена по същия начин. NASA / JPL / Björn Jónsson


  • 1543
  • 0
  • Aug 26, 2014

Коментар
Подобни публикации