spacebg covers

Озирис-Рекс е стабилен около Бену
Мисия: OSIRIS-REX


Увеличаване Това е снимка на Бену от зоната на терминатора или границата между нощта и деня на астероида. Навигационният екип използва тези “OpNav” (съкратено от оптични навигационни изображения) изображения, за да наблюдава поведението на орбитата на космическия кораб около астероида. Снимката е с експозиция с продължителност 1.4 милисекунди и е заснета от разстояние 1.6 километра. Големият камък в центъра е с големина около 50 метра. NASA / GSFC / UA / Lockheed Martin

 


Озирис-Рекс се държи много добре около астероида Бену. Лошото е, че все още не е намерено подходящо място, където сондата да се спусне и да вземе проби. Мисията е в орбита около Бенну от 31 декември 2018 г. и в момента, космическият кораб обикаля астероида на всеки 61,4 часа на разстояние между 1,6 и 2,1 км.

Това е орбитална фаза А и през тази фаза не се планират научни дейности. Тя е предназначена да предостави на навигационния екип опит да лети около много лек обект. И нещата се получават, орбитата е толкова стабилна, че не се налага никаква корекция на траекторията посредством двигателите.

В началото, още в етапа на проектирането, е съществувал скептицизъм относно това дали космическият кораб може да се върти в орбита около един толкова малък свят. Бену е с диаметър само 500 метра, неговата гравитация е толкова слаба, че е от същият порядък като силата предизвикана от слънчевото налягане, същата сила, която бута соларно платно като на космическия експериментален апарат "LightSail". Озирис-Рекс обикаля астероида около зоната на терминатора, перпендикулярно на входящите слънчеви фотони.

Но когато са се вгледали в данните, учените са забелязали много повече ударни кратери, отколкото са очаквали. Бену е хлабаво свързана купчина скали и камъни, така че на теория повърхността трябва да се размества достатъчно, за да заличи доста бързо кратерите. Гъстотата на кратерите означава, че повърхността може да бъде от 100 милиона до един милиард години.

Точно като японската мисия "Хаябуса 2", събирането на проби от Озирис-Рекс също ще е предизвикателство. Мисията се нуждае от ясно петно от финозърнест материал на повърхността. Учените казват, че са намерили няколко, които са с размери между 10 и 20 метра, което е по-малко от изискванията. Номиналната дата за събиране на проби е 4 юли 2020 г., но тази дата се основава на намирането на лесно достъпни места. Датата може да се промени, но за момента няма подобни планове.

Орбитална фаза А продължава до края на февруари, след което Озирис-Рекс започва подробно проучване на Бену. Тогава ще бъдат събрани много научни данни, включително изображения на повърхността покриващи повече от 80% от астероида с резолюция само 5 сантиметра за пиксел.


  • 593
  • 0
  • Jan 31, 2019

Коментар
Подобни публикации