spacebg covers

Озирис-Рекс пристигна около астероида "Бену"
Мисия: OSIRIS-REX


Въпреки, че Бену е класифициран като близкоземен астероид, мисията пропътува цели два милиарда километра за да го достигне с минимални разходи на гориво. Сега космическият кораб е само на 20 километра от повърхността на 500 метровия астероид. Това се случи след едно финално активиране на главния двигател, след което официално е потвърдено, че сондата е попаднала в гравитационната сфера на астероида. В нея, собствената гравитаци е по-силна от тази на Слънцето. 

Следващият етап е, Озирис-Рекс да прелети над северния полюс на 4 декември при разстояние само 7 километра. Инженерите ще наблюдават внимателно изменението на радиочестотите на космическия кораб с което ще се определи силата или по-точно изменението силата на гравитацията на астероида. Това ще покаже колко е тежък и плътен. Тези данни са жизнено необходими за следващите етапи на мисията.

По време на прелитането ще бъде активен и алтиметъра, който ще покаже първата топография на повърхността. Първите цветни снимки с голяма разделителна способност ще пристигнат на земята на 10 декември, когато всъщност е насрочена пресконференция.

След това, космическият кораб ще мигрира в екваториална орбита, където ще прекара по-голямата част от 2019 год. и откъдето ще осъществи изчерпателен анализ на целия свят под него. Даниела Дела Гуистина, главният учен на мисията по обработка на изображения, казва, че космическият кораб в крайна сметка ще се научи да навигира, като използва забележителностите на Бену, а не по стандартния начин да проследява звездите в небето.

Също през 2019 г. екипът ще започне да набелязва части от повърхността без камъни, от които евентуално да вземе проби и да ги достави на Земята.

Японската мисия близнак "Хаябуса 2" изпитва трудности по намирането на целева площадка за вземане на проба заради множеството скали, което означава, че и докосването на повърхността на Бену, може да бъде предизвикателство.
Credit: NASA


  • 478
  • 0
  • Dec 4, 2018

Коментар
Подобни публикации