spacebg covers

Опортюнити все още мълчи
Мисия: Spirit and Opportunity


Увеличаване Това е една от последните панорами от мисията в долината "Устойчивост". Тя е направена недалеч от мястото, което е заел роувърът на 10 юни и където е до днес. Виновник е глобалната прашна буря, която блокира слънчевата светлина и принужди Опортюнити да се изключи. NASA/JPL-Caltech/Cornell/ASU/additional processing S. AtkinsonЕкипът на Опортюнити и техните колеги от DSN продължават да се ослушват за гласа на стария роувър, но безрезултатно. Вече повече от шест и половина месеца най-дълголетната мисия на Марс е замлъкнала.

Всичко се случва, след като Опортюнити изпрати последния сигнал на 10 юни. От този момент, "майката на всички прашни бури" както я описват учените, завладя планетата и блокира слънчевата светлина до повърхността. Ниските нива на произведената електроенергия от слънчевите панели, принуждават роувърът да изпадне в хибернация или да изключи всичко, освен най-жизненоважните системи.

Сега, бурята я няма и инженерите от DSN са изпратили вече повече от 448 команди за възстановяване на работоспособността, но напразно. Все пак надеждите остават високи и екипите ще са бдителни и през новата година.

Лятото продължава да блести над кратера Индевър, което има хубава и лоша страна. Хубавата е, че слънчевите панели се огряват максимално от слънцето. Лошата е, че това е сезонът на прашните бури. Но за момента не се е формирала нова буря и атмосферата над работната площадка на мисията е оценена като "нормална", така че надежда има.

Но Опортюнити мълчи, най-вероятно вятърът не е почистил достатъчно масивите. Независимо от това, екипите продължават да работят. През януари ще изпратят нов набор от команди с които евентуално да се събуди мисията.

Едно нещо е сигурно, роувърът е там и е стабилен. Марсианските ветрове не са достатъчно силни като земните и те нямат силата да го преобърнат. Снимките от HiRISE на MRO потвърждават това, но те нямат силата да покажат колко запрашена е машината. Докато не се обади вкъщи или екипът не се свърже с него, няма начин да се узнае статусът му и дали е в състояние да се възстанови.

Първата половина на 2018 г. роувърът прекара в проучване на скалите и изобразяване морфологията на централната част на долината "Устойчивост". Това изследване е голяма работа, защото е първото наземно проучване на издълбана долина на Марс. Също така представлява първото изследване на сегменти от ръба на голям и древен кратер изобщо в Слънчевата система.


  • 560
  • 0
  • Jan 7, 2019

Коментар
Подобни публикации