spacebg covers

опортюнити продължава да изследва загадъчните сфери на марс сферите се нам
Мисия: Spirit and Opportunity


Опортюнити продължава да изследва загадъчните сфери на Марс.

Сферите се намират в една красива местност - "Matijevic Hill", която предоставя прекрасен изглед към 22 километровия кратер "Индевър". Освен красивите пейзажи, които някога може да я превърнат във вилна зона на Марс, тази област се отличава с концентрацията на малки сферични обекти, които наподобяват откритите по-рано "боровинки" в мястото на кацането, което вече е отдалечено на 35 км.
Увеличаване На тази панорамна снимка се забелязват скали до около 30 см високи, които съдържат интересните сфери. Областта е "Matijevic Hill" и тук Опортюнити ще работи следващия един-два месеца. Image credit: NASA/JPL-Caltech/Cornell Univ./Arizona State UnivТези малки сфери се отличават с различен състав и вътрешна структура от боровинките. В момента научният екип работи върху изясняването на процеса който ги е формирал. Новите сфери са със среден диаметър около 3 милиметра.

Вече е известно, че боровинките са конкреции, образувани от действието на водата във вътрешността на скалите, но това е само един от начините по който природата може да образува малки заоблени обекти. Сегашната работна хипотеза е, че новооткритите сфери също са конкреции, но с различен състав. Друга теория гласи, че тези структури може да са се образували от високите налягания и температури, които са характерни за активните вулкани и въздействията от космоса. Може би тези сфери са са образували по някакъв начин от разтопените кристали.

За да потвърди или отхвърли тези теории, се предвижда ровърът да работи в Matijevic Hill през следващите месеци. Това ще позволи на учените да тестват внимателно всички възможни хипотези и да отсеят тази, която най-добре отговаря на наблюденията.

Местността "Matijevic Hill" е именува на Jacob Matijevic (1947-2012), който е ръководител на инженерния екип на мисиите "Спирит" и "Опортюнити". Той е работил в Jet Propulsion Laboratory на НАСА от 1981 г. до смъртта си през миналия месец, когато беше главен инженер на най-новия ровър - "Куриозити". През 1990-те, той ръководеше инженерния екип на първия Марс-ровър - "Sojourner".

"Ако има един човек, който да представлява сърцето и душата на всичките три поколения марсоходи - това беше Джейк", казва ръководителя на проекта "Опортюнити" - Джон Калас от JPL.
",""] } } }) })