spacebg covers

опортюнити се готви за зимата апарата ще прекара следващите няколко месеца
Мисия: Spirit and Opportunity


Опортюнити се готви за зимата.

Апарата ще прекара следващите няколко месеца в местност, която неофициално е кръстена "Грийли Хейвън." Името е знак на почит към планетарния геолог Роналд Грийли (1939-2011), който е бил член от научния екип на марсохода и на много други междупланетни мисии.

Мястото се характеризира с наклон, който ще осигури постоянна насоченост на панелите към ниското Слънце. Това ще осигури достатъчно енергия, която ще поддържа ровъра по време на петата му зима на червената планета. Също така, там е предвидено да си извършат определени научни дейности.
Image credit: NASA/JPL-Caltech/Cornell/Arizona State Univ

Излишно е да се казва, че всички се надяват ровъра да изкара зимата. Сега, обаче, слънчевите панели на Опортюнити са покрити с по-дебел слой прах отколкото през предишните зими. Има малка вероятност вятъра на издуха прахта, но мениджърите на мисията не се надяват много на тази възможност. Затова, ще използват стратегия, с чиято помощ другия но вече не функциониращ ровър "Спирит" изкара три зими - престой на склон естествено насочен към слънцето. Очаква се слънцестоенето - моментът когато слънцето е най-ниско на юг, да настъпи на 30 март 2012 год., затова тогава ровъра ще работи в стационарна позиция, която ще заеме в склон с подходящо изложение.

Дори стационарен, ровъра ще извършва научни експерименти. Плановете са, чрез радио-метода, да се изучи вътрешността на Марс. Също така, тази седмица започва изследването на минералните композиции и текстури в мястото на зимуване, както и направата на пълна 360 градусова панорама на местността.

Радио науката ще измери малките колебания в ротацията на Марс, което ще внесе яснота относно вътрешния строеж и ядрото на планетата. Метода изисква много седмици радио-проследяване на движението на точка от повърхността на Марс, за да се измери промените в оста на въртене на планетата. Да се надяваме че всички задачи ще бътат изпълнени и ровъра ще изкара зимата успешно.
НАСА

  • 1824
  • 0
  • Mar 20, 2012

Коментар
Подобни публикации