spacebg covers

Откриха бързо нарастваща черна дупка
Мисия: Chandra X-ray Space Observatory


Увеличаване Художествено изображение на масивната черна дупка и слабата галактика която обитава. Credit: Illustration: M. Helfenbein, Yale University / OPAC

Чудовището расте много по-бързо от галактиката в която се е поместило. Първоначално, черната дупка е била открита от Хъбъл, но в последствие към нейното изучаване се присъединяват още много големи обсерватории, включително и Чандра.

Данните, събрани през годините, показват, че гигантската черна дупка в иначе нормалната далечна галактика "CID-947", отстояща на около 11 милиарда светлинни години от нас, тежи почти седем милиарда слънчеви маси.

По този показател тя се нарежда сред най-масивните черни дупки във Вселената открити до момента. Изненадата обаче не е масата на дупката, а масата на приемащата я галактика, която е съвсем типична за галактиките по това време.

Досегашните наблюдения са показали, че общата маса на галактиките е много по-голяма от масите на централните черни дупки. Но това е вярно за съвременната Вселена и учените смятат, че набъбването на черните дупки и образуването на звезди вървят ръка за ръка защото горивото и за двата процеса е студения газ образуван от големия взрив. Освен това се смята, че радиацията излъчена от черната дупка по време на растежа контролира и дори може да преустанови създаването на нови звезди в галактиките. Но новото откритие предполага, че тези процеси работят по различен начин, поне в ранната Вселена.

Далечната млада черна дупка, тежи около 10% от масата на галактиката. В днешната Вселена, централните черни дупки обикновено достигат маса от 0,2% до 0,5% от масата на галактиките домакини. Това означава, че тази черна дупка нараства много по-ефективно, отколкото галактиката, което противоречи на моделите "ръка за ръка". Данните от Чандра също разкриват, че черната дупка вече е достигнала края на своя растеж, но въпреки това, други данни показват, че звездообразуването все още не е преустановено, което противоречи и на връзката между потока енергия и раждането на нови звезди.

Галактиката може да продължи да расте в бъдеще, но връзката между масата на черната дупка и общата маса на звездите ще остане необичайно голяма. Изследователите са на мнение, че "CID-947" би могла да бъде предшественик на най-екстремните масивни системи, които наблюдаваме в днешната Вселена, като галактиката "NGC 1277" в съзвездието Персей, отдалечена на около 220 милиона светлинни години от Млечния път. Астрономите се надяват да получат допълнителна представа за връзките между черните дупки и приемащите ги галактики, чрез наблюдения с новия радио телескоп "ALMA" в Чили.


  • 1779
  • 0
  • Oct 16, 2015

Коментар
Подобни публикации