spacebg covers

Откриха галактика без тъмна материя
Мисия: Hubble Space Telescope


Увеличаване Credit: NASA


Галактиките и тъмната материя винаги вървят ръка за ръка и астрономите обикновено ги откриват заедно. За това е изненада, когато учените са се натъкнали на галактика с много ниско съдържание, не е изключено дори да липсва цялата тъмна материя. Тъмната материя лепилото или скелета, който държи заедно видимата материя - звездите и газа в галактиките.

Уникалната галактика е "NGC 1052-DF2" и тя притежава само 1/400 от количеството тъмна материя, която астрономите очакват. Галактиката е с размерите почти на Млечния път, но тя се е изплъзвала от вниманието, защото съдържа само 1/200 от звездите в нашата галактика. Като се има предвид големият размер и лекият вид, астрономите класифицират "NGC 1052-DF2" като ултра дифузна галактика. Едно изследване през 2015 г. върху клъстера "Кома" показва, че тези големи и леки обекти са изненадващо чести.

Но в никоя от тези ултра дифузни галактики открити досега, не е открито толкова малко количество тъмна материя. Така че дори и сред този необичаен клас, галактиката "NGC 1052-DF2" е чудовище.

Астрономите са измерили движенията на 10 гигантски групи от звезди, наречени "кълбовидни купове" в призрачната галактика. Откритието е, че кълбовидните купове се движат с относително ниски скорости, по-малки от 35 000 км на час. Звездите и клъстерите в покрайнините на нормалните галактики съдържащи нормални количества тъмна материя се движат три пъти по-бързо. От тези измервания е изчислена масата на галактиката. Изводът е, че ако изобщо има някаква тъмна материя, тя е много малко. Звездите в галактиката могат да обяснят цялата маса и изглежда, че няма място за тъмна материя.

Прецизните измервания от Хъбъл и обсерваторията "Джемини" в Хавай, показват, че галактиката не взаимодейства с друга галактика. Хъбъл също помага, да се идентифицират по-добре куповете и да се измери точното разстояние до галактиката.

Изображенията от Хъбъл също разкриват необикновения вид на галактиката - тя е толкова рехава, че буквално се вижда всичко зад нея. Призрачната галактика няма забележим централен район или дори спираловидни ръкави и диск, характерни за спираловидните галактики. Но тя също не прилича и на елиптична галактика. Галактиката също не показва доказателства, че съдържа централна черна дупка. Въз основа анализа на цветовете на кълбовидните купове, астрономите са изчислили, че нейната възраст е на около 10 милиарда години. Нещо повече, дори самите кълбовидни купове са с отклонения - те са два пъти по-големи от типичните кълбовидни купове наблюдавани в други галактики.

Според астрономите, "NGC 1052-DF2" е пълна мистерия. При нея като че ли природата е събрала само звездния ореол и кълбовидните купове, и по някакъв начин е забравила да направи всичко останало.

Астрономите все пак имат няколко идеи обясняващи феномена. NGC 1052-DF2 се намира на около 65 милиона светлинни години от нас в галактически клъстер доминиран от огромната елиптична галактика "NGC 1052". Може би растежът на масивната галактика през милиардите години по някакъв начин е изсмукал тъмната материя на "NGC 1052-DF2". Въпросът тогава е, защо не е направила същото и с видимата материя, която е останала да се рее като рехава купчина от звезди.

Другата идея е, че газът падащ към гигантския елиптичен център "NGC 1052" може по някакъв начин да е фрагментиран и да е образувал "NGC 1052-DF2". Може би мощните ветрове излъчвани от младата черна дупка в центъра на NGC 1052 са изиграли решаваща роля. Тези възможности обаче са спекулативни и страдат от недостатъци които не обясняват всички характеристики на наблюдаваната галактика.

За да изяснят нещата астрономите търсят още дифузни галактики, като за момента изображенията от Хъбъл разкриват още 23 подобни обекти, които тепърва предстоят да бъдат изучени.


  • 1352
  • 0
  • Apr 2, 2018

Коментар
Подобни публикации