spacebg covers

Откриха най-студеното слънце
Мисия: Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE)


Увеличаване Художествено изобразяване на леденото слънце. Image Credit: Penn State University/NASA/JPL-Caltech

Съвместните усилия на космическите телескопи "WISE" и "Спицер" са открили най-студеното известно до момента "кафяво джудже". Изненадата е, че тази звезда се появява много студена - нейната температура е колкото на северния полюс на Земята.

Снимките от космическите телескопи също очертават и разстоянието до обекта - 7,2 светлинни години от нас и той печели титлата за четвъртото най-близко до нашата система слънце. Освен че е много вълнуващо да открием нов съсед, неговата екстремна, за звезда, температура трябва да разкаже много за атмосферите на планетите, които често имат подобни студени температури.

Кафявите джуджета започват живота си или се образуват като звезди, но те не притежават способността да изгарят ядрено гориво и затова постепенно изстиват докато напълно престанат да излъчват звездна светлина. Новото кафяво джудже е кръстено "WISE J085510.83-071442,5" и неговите температури варират от -13 до -48 градуса по Целзий. Предишния рекорд също е открит от WISE, но температурата там е стайна.

WISE е в състояние да забележи подобен студен обект, защото сканира два пъти цялото небе в инфрачервена светлина. Кафявите джуджета са напълно невидими във видима светлина, но те се открояват в инфрачервения спектър. Освен това, колкото по-близък е обекта, той все повече ще се премества на изображения направени през интервали от време. След като е забелязан на изображения от "WISE", звездата е допълнително наблюдавана и потвърдена от Спицер и наземната обсерватория "Дженеми" в Чили.

Астрономите всъщност са изненадани, защото дори след много десетилетия изучаване на небето излиза че все още не разполагат с пълния опис на най-близките съседи на Слънцето.

"WISE J085510.83-071442.5" се очаква да бъде с маса от 3 до 10 пъти масата на Юпитер. С такава ниска маса, той всъщност може да се класифицира и като газов гигант изхвърлен от някоя близка звездна система в миналото. Но учените смятат, че най-вероятно е кафяво джудже или то се е формирало самостоятелно, но просто не е натрупало достатъчно маса за да светне. Кафявите джуджета всъщност са доста често срещани. През март 2013 г., анализа на изображенията от WISE също откри чифт много по-топли кафяви джуджета на разстояние 6,5 светлинни години от нас, което прави тази система третата най-близка до Слънцето, след Алфа Кентавър и Звездата на Бърнард. До момента търсенето напълно изключва възможността за наличие на кафяво джудже във външната слънчева система, нещо което се спекулираше за възможно преди мисията "WISE".

Увеличаване Схема на най-близките до нас звезди и годината на тяхното откриване. Image Credit: Penn State University


  • 11163
  • 0
  • Jul 17, 2014

Коментар
Подобни публикации