spacebg covers

Откриха слана на Луната
Мисия: Lunar Reconnaissance Orbiter


Увеличаване

Светлите петна в постоянно сенчестите кратери по южния полюс на Луната най-вероятно са повърхностен лед или слана.

 

LRO е установил, че ярките зони в кратерите близо до южния полюс на Луната са достатъчно студени за да съхранят дълбоко замръзнал воден лед през милиардите години история. Новите доказателства идват от анализ обединяващ повърхностната температура с информация за това колко светлина се отразява от повърхността на Луната.

Откритието е, че най-студените места в близост до южния полюс на Луната всъщност са и най-ярките. Те са по-светли отколкото бихме очаквали ако отражението на светлината се случва само от почвата и това може да означава наличието на повърхностна слана.

Ледените отлагания изглеждат нестабилни и тънки и е възможно те да бъдат смесени с повърхностен слой пръст, прах и малки скали, наречени с общото име реголит. Изследователите твърдят, че не се наблюдават ледникови участъци, подобно на замръзнало езеро или ледени склонове, вместо това се наблюдават признаци на повърхностна слана.

Всичко това се случва в мразовитите капани близо до южния полюс на Луната. Студените капани са постоянно тъмни места, разположени в подовете на дълбоки полярни кратери. Понеже там никога не попада пряка слънчева светлина температурите винаги са под минус 163 градуса по Целзий. При тези условия, водния лед може да се запази непокътнат в продължение на милиони или милиарди години.

Предложенито, че лунните студени капани могат да съхраняват воден лед е на повече от петдесет години, но събирането на доказателства за това никак не е лесна задача. Наблюденията от космическия апарат "Lunar Prospector" в края на 90-те години на миналия век, са открили богати на водород площи близо до полюсите на луната, но тогава не е могло да се определи дали този водород е свързан във вода или е в някаква друга форма. Разбирането естеството на тези депозити е една от водещите цели на LRO, който обикаля Луната от 2009 г. насам.

Доказателствата за слана идват от сравняването на температурните показания от инструмента "Diviner" с измерванията на яркостта от лазерния алтиметър или "LOLA". При тези сравнения най-студените зони в близост до южния полюс са и много ярки, което показва наличието на лед или други силно отразяващи материали. Изследователите са разгледали пиковите температури на повърхността, защото водния лед няма да издържи, ако температурата надвиши критичния праг.

Констатациите са в съответствие с друг анализ на данни от LRO през 2015 г. Това проучване сравнява пиковите температури с ултравиолетовите данни от "Lyman-Alpha Mapping Project" или "LAMP". Както LOLA, така и LAMP могат да измерват яркостта на повърхността без тя да е огряна от слънчева светлина. LOLA прави това чрез измерване на отразената лазерна светлина, а LAMP чрез измерване на отразената светлина от звездите и UV светлината идваща от йонизирания надповърхностен водород.

Заедно двете проучвания са солидни доказателства за ледени капани близо до южния полюс на Луната. До момента обаче, учените не са наблюдавали същите знаци близо до северния полюс, което означава, че не всички постоянно сенчести места са ледени капани.

Забележителното е, че водният лед също е идентифициран в студени капани близо до северния полюс на Меркурий. Макар да е най-близката планета до Слънцето, Меркурий има около 400 пъти повече лед отколкото Луната, според съвременните данни.

Друг загадъчен въпрос е колко всъщност е стар ледът на луната. Ако водата е била доставена от ледени комети или астероиди, тя би могла да бъде толкова древна, колкото и слънчевата система. Тогава би могла да бъде индикатор за ранното доставяне на вода на Земята и Луната. Но ако водата е била произведена от химични реакции, задвижвани от слънчевия вятър, тогава тя е много по-скорошна. Не е изключено и двата варианта да работят заедно. Може да съществуват затрупани стари ледени наноси под повърхността и по-нова вода отгоре, която виждаме.

Във всеки случай, вече са натрупани достатъчно доказателства за вода, която някога може да е източник на ресурси, но също може да помогне да разберем произхода на водата на Земята.


  • 858
  • 0
  • Sep 18, 2017

Коментар
Подобни публикации