spacebg covers

Отново интересен терен на Плутон
Мисия: New Horizons


Увеличаване

Областта, неофициално е кръстена "Венера Тера" и там учените от мисията са забелязали интересен пейзаж. На изображенията със засилен контраст се вижда, че терена се състои от светли равнини, разделени на многоъгълни блокове оградени от мрежа от тъмни и свързани долини, които обикновено достигат до няколко километра (3 до 4 км) широки. Многобройните разпръснати кратери до 25 км в диаметър показват, че тази повърхност е образувана в началото на историята на Плутон.

Подобен терен не се наблюдава никъде другаде по повърхността, нещо повече, в действителност това е рядък терен в Слънчевата система - единственият друг добре познат пример за такова място е "Noctis Labyrinthus" на Марс. Отделната мрежа от взаимносвързани долини вероятно се формира от екстензионното разбиване на повърхността. Долините разделящи блоковете може след това да са разширени чрез движението на азотни ледени глетчери, или от течащи течности, или евентуално от сублимацията на леда в полетата на блоковете. Композиционните данни от спектрометъра на Нови Хоризонти, показани отдолу на снимката, разкриват че блоковете са богати на леден метан (показан като фалшиво-пурпурен цвят). Метана е податлив на сублимация при повърхностните условия на Плутон.

Това са само две от 20-те снимки, които Нови Хоризонти е направил през април 2016 г на ледото тяло "1994 JR1". Целта е да се види как този обект се движи на фона на звездите и как променя блясъкът си, в течение на времето. Credit: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

Успоредно с тези открития, мисията "Нови Хоризонти" продължава. Космическият кораб навлиза все по-навътре в дълбокия космос отвъд Плутон и НАСА всъщност подготвя апарата за нова разширена мисия. Очакванията са, че сондата ще осъществи първото ултраблизко прелитане покрай обект от пояса на Куипер на 1 януари, 2019 год.

До тогава обаче, отборът на мисията се "упражнява", като планът е да се направят далечни фотографии на възможно най-много такива обекти. Сега, космическият кораб вече два пъти е наблюдавал леденото тяло "1994 JR1", което е около 145 км широко и орбитира на повече от 5 милиарда километра от Слънцето. Новите снимки се използват, за да се разкрият нови факти относно този далечен свят.

Разстоянието между "1994 JR1" и Нови Хоризонти е около 111 милиона км и това е нов рекорд за мисията, защото предишните наблюдения са били от разстояние 280 милиона км. Въпреки че е далече, снимките съдържат няколко ценни находки. Комбинирането на двете наблюдения позволяват да се изчисли позицията на обекта с точност до 1000 км. Учените казват, че знанието за точната позиция и орбита на "1994 JR1" ще позволи да се засили или отхвърли една теория, че това всъщност е квази-спътник на Плутон.

Освен това, светлинната крива разкрива, че периода на околоостно въртене е 5,4 часа, което го прави сравнително бързо КВО, което според учените е вълнуващо.

През следващите години, Нови хоризонти ще наблюдава по този начин около 20 такива обекта, но кулминацията все пак ще е на 1-ви януари 2019 год., когато ще бъде прелитането покрай "2014 MU69".


  • 1258
  • 0
  • May 25, 2016

Коментар
Подобни публикации