spacebg covers

планетата нептун е на същото място в своята орбита където била когато е открита преди почти 165 го
Мисия: Hubble Space Telescope


Планетата Нептун е на същото място в своята орбита, където била когато е открита преди почти 165 години. За да отбележи събитието, космическия телескоп "Хъбъл" е направил впечатляващи снимки на "синьо-зелената планета гигант". Нептун е най-далечната планета в нашата Слънчева система. Немския астроном Йохан Гале открива планетата на 23 септември 1846 год. По това време, това откритие удвоявя размера на известната Слънчева система.

Планетата е отдалечена на 4,5 милиарда километра от Слънцето - 30 пъти по-далеч от Земята. Под влияние на слабата гравитация на Слънцето на това разстояние, Нептун следва своята огромни орбита по която бавно извършва един оборот приблизително на всеки 165 години.
Увеличи Credit: NASA, ESA, and the Hubble Heritage Team (STScI/AURA)
Увеличи credit: NASA, ESA, and Z. Levay (STScI)

Новите четири снимки от Хъбъл са направили с широкоъгълната камера 3 на 25-26 юни. Четирите снимки са направени през интервали около четири часа, което има за цел да се улови цялата повърхност на планетата, която се завърта за 16 часа. Изображенията разкриват облаци на висока надморска височина в северните и южните полукълба. Облаците са съставени от кристали метан.

Гигантската планета има сезони, точно както Земните, защото е наклонена на 29 градуса, подобно на Земята която има наклон 23 градуса. Но вместо с продължителност от няколко месеца, всеки сезон на Нептун продължава около 40 години.

Снимките показват, че в момента Нептун има повече облаци, отколкото преди няколко години, когато повечето от облаците са в южното полукълбо. Тези нови снимки от Хъбъл разкриват, че облачната дейност се измества към северното полукълбо вследствие началото на лятото в южното и зимата в северното полукълбо.

В изображенията абсорбирането на червената светлина от метана в атмосферата, придава на планетата отличителния воден цвят. Облаците са оцветени в розово, защото отразяват близката инфрачервена светлина.

Бледата тъмна ивица в близост до долния край на южното полукълбо, вероятно е причинена от мъгла в атмосферата разсейваща синята светлина. Тази структура е заснета от космическия кораб Вояджър 2 през 1989 г., която може да бъде свързана с постоянно духащите ветрове имащи висока скорост в този регион.

Температурната разлика между силния вътрешен източник и студените облаци с температура около минус 260 градуса по Фаренхайт, може да предизвика нестабилност в атмосферата, която води до мащабни промени във времето.

Откриването на Нептун има интригуваща история. Тя запозва от Уран, която тогава е била седмата планета. Британския астроном сър Уилям Хершел и сестра му Каролин открили Уран през 1781 г. - 55 години преди Нептун. Малко след като прави откритието, Хершел забелязва, че орбитата на Уран не съвпада с предсказанията на Нютоновата теория на гравитацията. Изследване през 1821 от френския астроном Алексис Бувар довеждат до извода, че друга планета смущава орбитата на Уран и променя движението му.

Двадесет години по-късно, Урбан Льо Вериер от Франция и Джон Коуч Адамс от Англия, които са били математици и астрономи, независимо един от друг прогнозират местонахождението на тайната планета чрез измерване на начина, по който гравитацията на един хипотетично невидим обект, може да се отрази на пътя на Уран. Вериер изпраща бележка, описваща прогнозираното местоположение на новата планета на немския астроном Йохан Готфрид Гале в Берлинската обсерватория. В продължение на две нощи, през 1846 г., Гале открива и идентифицира Нептун като планета. Откритието се приветства като голям успех за теорията на Нютон и за гравитационното разбиране на Вселената.

Гале не е първия, който е видял Нептун. През декември 1612, наблюдавайки Юпитер и луните му със самоделния си телескоп, астронома Галилео Галилей е описал Нептун в бележника си, но като звезда. Повече от месец по-късно, през януари 1613, той отбеляза, че "звездата" изглежда че се е преместила спрямо другите звезди. Но Галилео никога не идентифицира Нептун като планета, и затова той не успява да се кредитира с откритието.

Нептун не се вижда с невъоръжено око, но може да се наблюдава с бинокъл или малък телескоп. Той в момента може да бъде открит в съзвездието Водолей, в близост до границата с Козирог. Източник: НАСА

  • 2178
  • 0
  • Mar 16, 2012

Коментар
Подобни публикации