spacebg covers

Предстои ново сондиране на Марс
Мисия: Mars Science Laboratory


Увеличаване Това е планираното място, където ще се осъществи тренировка за новият сондаж. Кюриосити е направил тези изображения през Сол 606 с навигационната и двете панорамни камери. NASA/JPL/MSSS/Emily Lakdawalla

След приключване на първоначалното изследване на "Кимбърли", Кюриосити се е придвижил към едно специално място, където ще проведе тренировка за предстоящото сондиране. Научният екип е избрал подходящо скално петно близо до хълма "Mount Remarkable". За момента е кръстено "middle unit", но то се намира в най-южната част на Кимбърли. Ако всичко бъде нормално и ако се реши да се процедира, през следващата седмица марсоходът трябва да осъществи първият сондаж за тази година.

Процедурите вече са ясни, най напред "MAHLI" и "APXS" ще изследват избраната цел. Преди бормашината, скалата ще се почисти с четката, след което ще се осъществи плитко сондиране, за да се проверят свойствата на камъка. Ако учените са доволни, ще се проведе и истинското дълбоко сондиране.

Последният път, когато оставихме Кюриосити беше Сол 595, тогава той просто чакаше команди. Но за съжаление, изпратените към него команди след това, просто не са получени и роувърът правилно просто не е правил нищо. От Сол 595 е изпращал само телеметрични данни, от които екипът се е уверил, че е напълно здрав. През Сол 597 отново са изпратени същия набор команди, които марсоходът вече е приел и изпълнил, но Сол 598 и Сол 600 са изгубени в планиране, заради аномалията. Но важното е, че в крайна сметка всичко е наред и през следващите дни, до Сол 606 (20 април 2014 год.), роувърът се е придвижил още на юг към избраната цел.

Сега протича планирането на сондажа. През Сол 609 (22 април 2014 г.) са проведени серия наблюдения, от които окончателно е избрана целевата скала. Това е плоско оголване, което отстои на около 4 метра от позицията на роувъра. През този ден, Кюриосити се е придвижил към това място, като целта е да заеме удобна за предстоящите изследвания позиция. На следващият ден е планирано да осъществи прости несъщестествени наблюдения с "Mastcam" и "Navcam", като целта е калибровка на камерите. Химическата камера "ChemCam" дори ще наблюдава нощното небе на Марс, за да се измери нейния топлинен шум. Целите отново са инженерни.

Увеличаване Актуализация маршрута на Куриосити. NASA / JPL / UA / Phil Stooke

Увеличаване Кюриосити е направил тази снимка през Сол 609 (23-ти Април 2014). Светлата, плоска скала в центъра на изображението е избраната площадка за предстоящата тренировка. Ако всичко премине нормално, може би тук ще се осъществи истинския сондаж. NASA / JPL

Увеличаване В района на Кимбърли, Кюриосити е забелязал много скали, ерозирали по фантастичен начин от вятъра. Това е скална плоча, която е ерозирала до невероятно тънът пласт, дори са се образували дупки в някои места. NASA / JPL / MSSS / Emily Lakdawalla

Накрая нещо интересно, ново изображение от Кюриосити показва астероидите "Церера" и "Веста". Тези два обекта са обект на изследване от мисията "Dawn", която вече приключи успешното изучаване на Веста през 2011 г. и 2012 г. и ще пристигне около Церера през следващата година. Двата астероида се появяват като къси и бледи черти в 12 - секундна експозиция направена от главната камера на 21 април. Изображението е част от експеримернт, който цели проверка на прозрачността на атмосферата през нощта.

Увеличаване Image Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS/Texas A&M


  • 1920
  • 0
  • Apr 25, 2014

Коментар
Подобни публикации