spacebg covers

Първите научни данни от Хаябуса 2
Мисия: Hayabusa 2


Увеличаване Глобална картина на Рюгу. Кратерът "Урашима" е в центъра. Снимката е направена на 30 юни 2018 г. JAXA

 

Нови точни данни за Рюгу: Диаметърът на астероидът през екватора е 1004 ± 4 метра, през полюса е 875 ± 4 метра. Обемът е 0.377 ± 0.005 кубически километра. Плътност 1.19 ± 0.02 грама на кубичен сантиметър. Ако се приеме, че зърната са с плътност на въглеродните хондрити (най-ниската измерена плътност е 2,42 ± 0,06 грама на кубичен сантиметър), тогава астероидът се получава с повече от 50% порьозност. Той е изключително тъмен, с албедо в диапазона от 1,4 до 1,8 процента, което го превръща в един от най-тъмните обекти, някога измерени в Слънчевата система. Ако магически се транспортира на повърхността на Земята, тогава ще изглежда по-черен и от най-черните въглища.

Все пак екваторът изглежда по-син спрямо по-високите ширини. ("Синьо" е относителна дума. Всъщност всичко е кафяво-черно, просто по-високите географски ширини са червеникавокафяви, което е обратното на синьокафявото.) Повърхността е неочаквано грапава, забелязват се два пъти по-гъсто разпръснати камъни спрямо астероидът "Итокава", изучен от Хаябуса 1. Най-големият камък, близо до южния полюс е наречен "Отохиме" и неговите размери са 160 метра по най-дългата ос. Не са открити сателити.

Всеки малък и близък до Земята астероид, като Рюгу или Бену, не може да бъде геоложки много стар. Това е така, заради силите, които ще променят орбитата на телата във времето, като например ефектът на Ярковски или постепенно ускоряващото се околосно въртене (YORP). Колкото по-малък е астероидът, толкова по-бързо действат тези сили. Ярковски и YORP се обединяват, и резултатът е, че астероидите близо до Слънцето или падат върху вътрешните планети или се саморазрушават за няколко стотин милиона години от все по-нарастващите центробежни сили.

Така че основната теория за тези светове е, че те са идват от главния пояс, като фрагменти от предишно по-голямо тяло, които са уловени от гравитацията в близкото земно пространство в рамките на последните няколко стотин милиони години. Спектрогравският анализ показва, че за прародители на Рюгу може да се смятат астероидите "142 Polana" и "495 Eulalia", но данните не се връзват перфектно, така че загадката относно произхода си остава.

Предполага се, че Рюгу е типичен карбонов астероид, но нещото което не се връзва е, че той е по-тъмен не само от всички известни астероиди, но е и по-тъмен от всеки метеорит съдържащ въглеродни хондрити, изследвани в лаборатория. Съставът на повърхностните материали на Рюгу изглежда доста хомогенен, като всеки спектър съдържа доказателства за повсеместното присъствие на много малки количества хидроксилни йони, (OH-). Вероятно той е включен в богатия на магнезий глинест минерал. Това означава, че материалите съставящи Рюгу някога са взаимодействали с вода, което е доста често срещано явление в метеоритите.

Изглежда много отдавна, скалите изграждащи Рюгу са били формирани в топлия интериор на млад и голям астероид. Този астероид е бил достатъчно голям, за да задържи течна вода в своята вътрешност, което го поставя с размери няколкостотин километра в диаметър. В топлия астероид течната вода се просмуква през скалите и променя минералите, като запълва кристалите с хидроксилни йони. Но температурата расте още повече, заради радиоктивния разпад на алуминий-26, който е изобилствал в началото на слънчевата система. Другият вариант за загряване идва от бурно въздействие, което нагрява тялото, а може и от от двата процеса съвместно. Както и да е, допълнителното нагряване, разлага някои от хидратираните минерали до други форми и резултатът е всеобщо потъмняване.

Какво можем да научим от формата на Рюгу? Астероидът се появява изненадващо симетричен и равномерен. Той е с формата на ромб в профила, но е почти перфектен, когато се гледа отгоре. Тези астероиди могат да постигнат тези форми, ако се въртят достатъчно бързо, но Рюгу трябва да се върти много по-бързо, отколкото сега - веднъж на всеки 4 часа, за да образува естествено формата, която притежава днес. Наличието на кратери по повърхността на екваториалния хребет предполага, че хребетът е доста стара характеристика. Но относителното синьо на хребета подсказва, че той е по-млад от средните ширини.

Освен това, се забелязват поне 30 кръгови вдлъбнатини, които са с диаметри повече 20 метра. Най-вероятно това са кратери, които според геолозите са претърпели повдигане. Ударни кратери на нормалните светове обикновено са пълни с материал, който постепенно се стича от повърхността в вдлъбнатините. Но на Рюгу изглежда центробежната сила е причинила повдигане на големите камъни от повърхността. Някои от кръговите депресии са с централна купа, което е нормално за кратерите, други са с плитки подове, което би трябвало да означава, че кратерът се е напълнил с материал по някакъв начин след като е бил образуван. Като цяло формите на нещата, които приличат на ударни кратери казват, че Рюгу не притежава никаква вътрешна сила или сцепление; той наистина е купчина развалини.

Камъните на Рюгу също са неочаквани. Астероидът е малък свят и е покрит с камъни от по няколко метра. Тези големи камъни може би са причината да няма много малки кратери на Рюгу. Кратерите, които виждаме на Рюгу, са с диаметър от 1 до 30 метра. Частиците, които биха направили тези кратери, ще бъдат от 0,1 до 1 метър, което е много по-малко от камъните, покриващи Рюгу. На Рюгу не се образуват по-малки кратери, защото неговата скална повърхност действа като броня, която не позволява на по-малките снаряди да я достигнат. Малък удар, просто ще счупи камъка, но няма да образува кратер.

И все пак, дори и с бронирането, на Рюгу се забелязват по-малко кратери в сравнение с Луната или Меркурий. Обаче, ако го сравним с Итокава и Ерос, тези малки земни астероиди също имат недостиг на малки кратери. Хората обикновено твърдят, че сеизмичното разклащане изтрива малките кратери. Тоест, когато се случи огромен удар, той дава на целия астероид добро твърдо разклащане, а камъните се уталожват и малките кратери се затрудняват да се видят. След няколко по-големи удара, малките кратери изчезват. Преброявайки най-малките кратери, с диаметър около 10 метра, изглежда, че кратерите с този размер се изтриват в рамките на един милион години. Така че всички кратери, които можем да видим с този размер, се оформят наскоро, някои от тях много по-скоро от това.

Това е един много ранен анализ на данните от мисията, заради което все още няма отговори на много въпроси, като откъде идва, как изглежда геологичната му история и как се е появила повърхността му. Всъщност, тази ранна фаза на мисия по-скоро добавя още въпроси към съществуващите. Ще получим отговори на някои от тези въпроси, когато Хаябуса 2 завърши картографирането си и учените анализират данните. Ще получим още отговори, когато образците бъдат върнати на Земята и разпратени по лабораториите за анализ от всяка лабораторна техника, известна на човечеството. Някои от тези въпроси няма да бъдат удовлетворени. Всичко това е част от забавлението на планетарните проучвания.


  • 1076
  • 0
  • Apr 2, 2019

Коментар
Подобни публикации