spacebg covers

радио астрономите са открили 17 милисекунден пулсар в нашата галактика при изучаване на неизвестни
Мисия: Fermi Gamma-ray Space Telescope


Радио астрономите са открили 17 милисекунден пулсар в нашата галактика при изучаване на неизвестни високо енергийни източници, открити от Ферми - гама-лъчевия космически телескоп на НАСА. Астрономите направили откритието, за по-малко от три месеца. Такъв темп на локализиране на такива трудни за намиране обекти, налага използването им като един вид "галактически GPS" за регистриране на гравитационни вълни, минаващи близо до Земята.

Пулсара е оголено бързо въртящо се, силно магнитно ядро на масивна звезда след като тя експлодира. В следствие на бързото въртене при излъчването на интензивни гама-лъчи, радио и твърда радиация, както и високоенергетични частици, пулсара постепенно губи енергия и се забавя с годините. Но дори и най-старите пулсари се завъртат стотици пъти за секунда - по-бързо и от кухненски миксер. Тези милисекундни пулсари засмукват и завихрят акреционен материал от звезди съседи.

"Радио астрономите откриха първият милисекунден пулсар преди 28 години", заяви Пол Рей от Военноморската изследователска лаборатория във Вашингтон. "Намирането им с радио проучвания на небето изисква огромни усилия и време, а ние сме намерили общо около 60 пулсара в диска на нашата галактика. Телескопа Ферми ни посочва конкретни цели, което е като карта на съкровище."
Пулсарите забавят своето въртене и евентуално намалят интензитета на емисиите. Това може да се промени ако пулсара е член на двойна система, тогава газа от звездата съсед се увлича като бързо въртящ се диск около пулсара и излъчва мощна радиация. Видео. Credit: NASA

Милисекундните пулсари в природата са най-точните часовници с дългосрочна под-микросекундна точност, която съперничи с изобретените от човека атомни часовници. Прецизен контрол на промените на времето в космически мащаби от милисекундните пулсари може да позволи откриването на гравитационните вълни - следствие от теорията на относителността на Айнщайн.

"Глобалната система за позициониране използва времето на забавяне измерванията между спътниковите часовници за да определи къде се намираме на Земята", обяснява Скот Рансон от Националната радиоастрономическа обсерватория в Charlottesville, "Също така, чрез наблюдения на промени във времето на подходящи милисекундни пулсари пръснати по цялото небе, ще бъдем в състояние да открием кумулативен фон от предаване на гравитационни вълни. "

Не всички регистрирани от Ферми гама-лъчеви източници, са свързани с обекти показващи данни за пулсиращо поведение. Въпреки това, учените считат че има вероятност, много от неидентифицираните източници да се окажат пулсари.

За по-подробен анализ на радио вълните, Рей организира Консорциум за Ферми Търсене на пулсари и назначава няколко радио астрономи с опит в използването на пет от най-големите радио телескопи в света. След като проучили около 100 обекта, и провели интензивен анализ на данните, откритията са започнали да постепенно да се получават

"Чрез другите изследвания, ще е необходимо едно десетилетие, за да намерим много от тези пулсари които вече открихме", казва Рансон, който ръководи една от откривателските групи. "Ферми като ни каже къде да гледаме е огромно предимство."

Четири от новите обекти са наречени "черна вдовица" пулсари, защото радиацията от въртящият се пулсар разрушава звездата спътник, като издухва вещество от нея.

"Някои от тези звезди се доближават до масата, еквивалентна на десетки Юпитери", каза Рей. "Ние вече имаме два пъти по-голям брой от тези системи в диска на нашата галактиката, което ще ни помогне да разберем по-добре как те еволюират."

Източник: НАСА

  • 1977
  • 0
  • Apr 1, 2012

Коментар
Подобни публикации