spacebg covers

седем планети около gliese 667c- gliese 667c е много добре проучена звезда


Седем планети около Gliese 667C!

Gliese 667C е много добре проучена звезда. Нейната маса е малко повече от една трета масата на Слънцето и тя е част от тройна звездна система "Gliese 667" (GJ 667). Системата е отдалечена на 22 светлинни години от нас в съзвездието Скорпион.

Предишните изследвания са установили, че звездата е домакин на три планети, а една от тях е в обитаемата зона. Сега международен екип от астрономи е открил доказателства за седем планети около звездата.
Увеличаване Това художествено изображение показва пейзаж от повърхността на екзопланетата "Gliese 667Cd". Най-яркото слънце е звездата "Gliese 667C", а другите две са останалите звезди от системата. Освен тях е видима и една от другите новооткрити планети "Gliese 667Ce", която се появява като полумесец. Credit: ESO/M. KornmesserВсичките тези планети всъщност обикалят около най-малката звезда от тройната звездна система. Ако погледнем от повърхността на една от новооткритите планети другите две слънца, те ще изглеждат като чифт много ярки звезди видими през деня и през нощта, които ще осветяват колкото пълната луна. Освен това, новите планети изцяло запълват обитаемата зона на Gliese 667C, което е изключително вълнуващо.

Три от тези планети е потвърдено че са супер-Земи. Това са планети по-големи от Земята, но по-малки от Уран или Нептун. Това е първият път, когато са открити три подобни планети в обитаемата зона. Ако се направи статистически анализ на откритието, излиза, че броят на планетите в галактиката е много по-голям от броя на звездите. Вече със сигурност може да се очаква множество планети с ниски маси обикалящи около една звезда.

Откритите компактни планетарни системи около звезди подобни на Слънцето вече са в изобилие в Млечния път. Но те са много горещи планети, които обикалят близо до звездата. Това не е вярно за по-студените и бледи звезди като Gliese 667C. В този случай, обитаемата зона е разположена много по-близо в сравнение с нашето Слънце. Новата планетна система е първият пример, в който се наблюдава лека звезда домакин на няколко потенциално скалисти планети в обитаемата зона.

Откритието е станало възможно благодарение на новия спектограф "НARPS" и свързания с него софтуер. По-професионалните астрономи могат да се запознаят подробно с новото откритие ТУК.
Увеличаване Това е схема на всички планети около интересната звезда. Три от тях попадат в обитаемата зона. Credit: ESO

  • 2379
  • 0
  • Jun 26, 2013

Коментар
Подобни публикации