spacebg covers

скорошно проучване показва че емисиите от рентгенови лъчи вероятно са причинени от взрив приченен
Мисия: Chandra X-ray Space Observatory


Скорошно проучване показва, че емисиите от рентгенови лъчи вероятно са причинени от взрив, приченен от супермасивна черна дупка намираща се в бялата област в центъра на галактиката. За да се обяснят рентгеновите емисии са били предложени два сценария. Една от възможностите е, че централната черна дупка расте много по-бързо до преди около 25 000 години и лъчението от материята, която попада в черната дупка е толкова ярко, че премахва електроните от атомите на газа. След това последва рекомбинация на отделените електрони с тези йонизирани атоми, при което се излъчват рентгенови емисии.
Увеличаване Credit NASA/CXC/SAO

Тава сложно изображение показва централната част на спиралната галактика NGC 4151, известна още като "Окото на Саурон" заради своето сходство с окото на злобния герой от "Властелинът на пръстените". Рентгеновите лъчи от Чандра са в синьо, които се комбинират с оптичните данни (жълто), показващи положително зареденя водород (Н II ) получени от телескопа "Jacobus Kapteyn" в Ла Палма. Червеното е неутралния водород, получен от радионаблюденията на Very Large Array. Този неутрален водород е част от структура в близост до центъра на NGC 4151, която е била изкривена от гравитационното взаимодействие с останалата част на галактиката, и включва материал, който пада към центъра на галактиката. Жълтите петна около червената елипса са регионите, в които звездообразуването се е появило съвсем наскоро.

Втората възможност е да съществува значителен приток на материя в черната дупка и в днешно време. При този сценарий енергията, освободена от материята вливаща се в черната дупка в акреционния диск загрява газовете до много високи температури, които излъчват рентгенови емисии.

NGC 4151 се намира на около 43 милиона светлинни години от Земята и е една от най-близките галактики, които съдържат активно растяща черна дупка. Поради тази близост, тя е една от най-добрите шансове за изучаване на взаимодействието между активна супермасивна черна дупка и околния газ. Такова взаимодействие, или "обратна връзка", играе ключова роля в развитието на свръхмасивните черни дупки и приемащите галактики.

Източник: Чандра

  • 1669
  • 0
  • Mar 21, 2012

Коментар
Подобни публикации