spacebg covers

старта на мисията -nustar- е безупречен всичко протече по план
Мисия: NuSTAR


Старта на мисията "NuSTAR" е безупречен.

Всичко протече по план. Nuclear Spectroscopic Telescope Array (NuSTAR) стартира успешно от централната част на тихия океан.

Сега всеки астрономи трепетно очакват данните от мисията. Този евтин клас космически апарат се очаква да преброи населението от черни дупки и други астрофизични обекти - неутронни звезди, пресни останки от свръхнови и купове от галактики, които излъчват високоенергийни рентгенови лъчи.

"Всички с нетърпение очаквахме старта на тази рентгенова обсерватория", казва Пол Херц, астрофизик и директор от НАСА. "С безпрецедентните си резолюция в тези слабо проучени и трудни рентгенови региони от електромагнитния спектър, NuSTAR ще отвори нов прозорец към Вселената и ще предостави допълнителни данни за големите мисии на НАСА, включително Ферми, Чандра, Хъбъл и Спицер".
Увеличаване Тази серия от изображения показва отделянето на ракетата "Пегас" от долната част на Stargazer. Image credit: Orbital Sciences CorporationНовата обсерватория започна своето пътешествие на борда на самолета L-1011 "Stargazer", който изведе ракетата "Пегас" на 12 км височина в средата на тихия океан. От тази височина, ракетата беше освободена в свободно падане за пет секунди, след което се активира първия етап. След около 13 минути ускорение, NuSTAR се отдели и започна полета в своята окончателна ниска околоземна орбита.

Сега всичко е наред, апарата е разгънал слънчевите панели и успешно зарежда батериите. Първият сигнал от космическия кораб е получен и той докладва че е в отлично здраве.

След около седем дни ще бъде разгъната свързващата мачта, която ще даде възможност на телескопа да се фокусира правилно. Около 23 дни по-късно ще започнат и истинските научни дейности.

Тогава наред с бурните обекти във Вселената, NuSTAR ще проучи и огнената атмосфера на нашето Слънце, търсейки улики за това как тя се нагрява.

Предстоят вълнуващи открития!

  • 1867
  • 0
  • Jun 13, 2012

Коментар
Подобни публикации