spacebg covers

тази графика показва новооткритите -гребени- в с-пръстена на сатурн това е 3-d модел на
Мисия: Cassini–Huygens


Тази графика показва новооткритите "гребени" в С-пръстена на Сатурн. Това е 3-D модел на озадачаващо прекъсване, което е свързано с движещите се вълнообразни структури, първоначално открити от Вояджер 1.

Пръстените на Сатурн имат няколко празноти, повечето от които са причинени от малки луни "овчари" обикалящи между пръстените като образуват прекъсване на обръчите. Но една празнина, може да бъде причинена от гравитационното сътресение от най-голямата луна на Сатурн, Титан, която изпраща цунами-подобни вълни до 3 км високи в С-пръстена. Това причинява един регион от пръстена да се върти накриво, подобно на крива грамофонна плоча. Новия модел на това действие обяснява защо празнината е по-тясна от очакваното, а също и защо сякаш изчезва от време на време. Това, което прилича на 15-километра широка празнина, всъщност е проекция на изместването на вертикална празнина висока около 3 км. Това малко наподобява цунами, причинено от далечно земетресение.

Празнината в средата на С-пръстена е позната още от Вояджър 1, когато прелита покрай Сатурн през 1980 г., и тогава е изглеждала около 15 км, широка. Но когато Касини пристигна през 2004 г. и започва наблюденията, празнината е била само 2 км, а понякога е изчезвала напълно.
Image credit: NASA/JPL/Cornell

Учените тогава се досещат, че трябва да започнат да мислят в три измрения, за да разкрият мистерията на тази празнина. Докато повечето от пръстените на Сатурн са плоски, през 2009 г., по време на равноденствието, Касини разкри, че има бучки и подутини в пръстените, които са по-високи от Скалисти планини. Моделът създаден от учените предполага, че действителната празнина в С-пръстена е около половин километър широка, но част от пръстена се издига 3 km височина нагоре. Двата апарата гледат празнината под различни ъгли, което води тя да изглежда по-широка от Voyager, отколкото от "Касини".

Цялата схема се върти в същия синхрон, както Титан обикаля Сатурн - веднъж на всеки 16 дни. Понякога, подобно на вълна цунами, която не може да си от космическия кораб, предизвиква появяването и изчезването на празнината. Учените казват, че това е забележително обясняване на загадката на празнината на С-пръстена, но може да има още три или четири динамични процеса, които да причиняват други празнини.

Този модел може да обясни какво се вижда в дисковете около други звезди, с теорията, че има празнини свързани с формирането на планети. За обясняване на подобни загадки, учените планират в края на мисията Касини да опитат някои по-рискови ходове, като опитат, да накарат апарата да премине между Д-пръстена и да се потопи в горните слоеве на атмосферата за изучаване на нови неща.

Източник: www.universetoday.com

  • 1100
  • 0
  • Apr 2, 2012

Коментар
Подобни публикации