spacebg covers

телескопът -планк- съвсем скоро ще приключи своята работа европе
Мисия: Planck


Телескопът "Планк" съвсем скоро ще приключи своята работа.

Европейската мисия "Планк" сканира цялото небе в милеметровия и субмилиметровия диапазон. Целта е да се получи нова, много по-пълна карта на космическия микровълнов фон, който представлява "ехото" на Големия взрив.

Мисията стартира през май 2009 год. Сега, след 1554 дни работа, апаратът е напуснал специалната точка на Лагранж (L2) и в момента е позициониран на така наречената "гробищна орбита" която гарантира, че няма да се сблъска със Земята през следващите 300 години.
Фото: ESA - C. Carreau

През юни тази година, Европейската космическа Агенция (ЕКА) се сбогува с друга голяма мисия - инфрачервения телескоп "Хершел." Сега е наред Планк, който ще изгасне завинаги на 23-ти октомври тази година. Получените данни от него обаче са епохални.

Почти всичко, което е открила тази мисия променя разбирането ни и облика на цялата Вселена. Благодарение на "Планк", вече се знае, че степента на разширение на Вселената или "константата на Хъбъл" е точно 67,15 км в секунда на мегапарсек. Това означава, че две галактики, разделени на разстояние един мегапарсек или около 3 милиона светлинни години се отдалечават една спрямо друга с 67.15 километра в секунда. Новата стойност позволява да се определи точната възраст на Вселената, която сега се оценява на 13,82 милиарда години.

Освен това, телескопът разкрива и състава на Вселената. Новите оценки са, че обикновената материя (протони, електрони, фотони) е 4,9% от общата енергия. Тъмната материя - загадъчна маса, която до момента е установена само косвено е 26,8%, малко по-вече, отколкото се смяташе преди Планк. Останалите проценти се падат на още по-загадъчната тъмна енергия, отговорна за ускоряващото разширяване на Вселената, която се улавя само на изключително гигантски разстояния.

Въпреки, че мисията "Планк" приключи, ефектът който оказва върху науката е изключително огромен. В момента нашето съществуване се описва от така наречения "Стандартен модел", който разкрива сътворението на всемира, но който също се сблъсква и с редица трудности. Съвсем естествено, подобна теория се простира в безброй дебели томове, голяма част от които, след Планк ще се пренапишат отново.

  • 1829
  • 0
  • Aug 20, 2013

Коментар
Подобни публикации