spacebg covers

това е първия път когато светещ чифт квазери ясно се виждат в текущо сливане на галактика квазери
Мисия: Chandra X-ray Space Observatory


Това е първия път, когато светещ чифт квазери ясно се виждат в текущо сливане на галактика. Квазерите са най-светлите и компактни обекти във Вселената, и в момента са известни около един милион от тях, но все пак е невероятно трудно да се намерят два квазера рамо до рамо - казват учените.
Увеличаване

Това съставно изображение показва ефектите на две галактики, уловени в акт на сливане. Изображението от Чандра показва чифт квазери в синьо, разположени на около 4,6 милиарда светлинни години, но разделени на небето само с около 70 хиляди светлинни години. Тези ярки източници, колективно наричани J1254 SDSS 0846, са захранвани от материал, попадащ върху черни дупки. Оптичното изображение е от Baade-Magellan телескоп в Чили, което показва в жълто как приливните ефекти образуват опашки от звезди и светещ газ - пряко следствие от двете сблъскващи се галактики.

Тази двойка квазери за първи път е открита от Sloan Digital Sky Survey, мащабна астрономическа акция на изследване на небето с цел откриване на галактики и квазари. Те са били наблюдавани с телескопа Магелан за да се определи дали квазерите са достатъчно близки и да покажат ясни признаци на връзката им със взаимодействащите приемащи галактики. Този резултати представляват силно доказателство, че чифта квазери се задействат по време на сливането. Галактическите дискове са обърнати почти с лице към земята, което може да обясни защо рентгеновите лъчи зарегистрирани от Чандра не показват никакви признаци на абсорбция от газ и прах.

Източник: Чандра

  • 1911
  • 0
  • Mar 21, 2012

Коментар
Подобни публикации