spacebg covers

това съставно изображение показва свръхнова в галактиката m100 която има вероятност да съдържа на
Мисия: Chandra X-ray Space Observatory


Това съставно изображение показва свръхнова в галактиката M100, която има вероятност, да съдържа най-младата известна черна дупка в космоса. В този образ, рентгеновите лъчи от Чандра са оцветени в златно, оптичните данни от Very Large Telescope на ЕСО са показани в жълто, бяло и синьо, а инфрачервените данни от Спицер са в червено. Местоположението на свръхновата звезда, наречена SN 1979C, е показано със стрелка.

SN 1979C е наблюдавана за първи път от любител астроном през 1979 година. Галактиката M100 се намира в купа Дева и е отдалечена от нас на около 50 милиона светлинни години. С 30-годишната си възраст, както и относително близкото разстояние, прави SN 1979C най-близкия пример за зараждане на черна дупка, която се е формирала, ако теориите на учените е вярна.
Увеличаване

Данните от Чандра, както и от спътника на НАСА Swift, Европейската космическа агенция XMM-Newton и германската обсерватория ROSAT разкриват ярък източник на рентгенови лъчи, който се запазва за 12 години - от 1995 до 2007. Това поведение в спектъра на рентгеновите лъчи, подкрепя идеята, че обекта в SN 1979C е черна дупка, която се захранва от материя изхвърлена от свръхновата или от спътник-звезда, попадаща обратно в черната дупка.

Учените смятат, че SN 1979C се образува, когато звезда около 20 пъти по-масивна от Слънцето се срива. Тя е особен вид свръхнова, която преди да избухне изхвърля някои, но не всички богати на водород слоеве от нейната външна обвивка, така че е малко вероятно свръхновата да се свързва с гама-лъчево избухване (GRB). Суперновите понякога се свързват с GRB, но само когато избухващата звезда напълно загуби своята водородна обвивка. Изглежда, че повечето черни дупки се образуват, когато ядрото на звездата колапсира и не се предизвиква гама-лъчево избухване. Свръхновата, може да бъде първия път, когато пряко се наблюдава формирането на черна дупка по обичайния начин.

Много младата възраст на черната дупка - на около 30 години, позволява на астрономите да наблюдават процесите, които се случват в младите останки на свръхновата. Астрономите проявяват интерес към тези млади останки, защото в тях е ключа към разбирането на естеството на Вселената, знанията за която са натрупани изцяло от електромагнитното излъчване, уловено от телескопите.

Източник: Чандра

  • 1788
  • 0
  • Mar 21, 2012

Коментар
Подобни публикации