spacebg covers

Хаябуса 2 докосна Рюго
Мисия: Hayabusa 2


Увеличаване Hayabusa2 заснема Рюго по време на вземането на проби. Изображението е от навигационната камера от височина от около 180 метра. JAXA

Японският космически апарат Хаябуса 2 успешно е докоснал повърхността на астероида Рюго. Това се е случило около 35 минути по-рано от очакваното. По време на излъчването на живо от контролната зала на JAXA в Сагамихара, след наздравиците за успеха, изведнъж нещо смущава екипът. Като че ли се наблюдава разлика между симулираните графики и действителните данни или се пораждат съмнения, дали Хаябуса 2 действително е докоснал астероида. Скоро след това, един учен от JAXA съобщава: "Съществува някакво отклонение от симулационната графика, но резултатите са, че всичко върви по план."

Спускането до Рюгу започва на 21 февруари с около 5 часа закъснение от първоначално планираното. Причината за закъснението не е ясна, но навигаторите компенсират загубеното време, като изпращат Хаябуса 2 към Рюгу със скорост 90 сантиметра в секунда вместо предвидените 40. В същото време се появяват изображения от навигационните камери на космическия кораб.

Когато достига 45 метра над повърхността, сондата спира пътят си надолу и се завърта в позицията проектирана за кацането. Това отклонява антената от Земята и потока от данни спира. Оттам нататък, контролерите на мисията могат само да наблюдават за доплерови промени в сигнала от нискочестотната антена, което показва, че космическият кораб се е спуснал, взел е проба и се издига.

След възобновяването на връзката, празникът в контролната зала започва, като изключим лекото смущение. Хаябуса 2 е възстановил връзката със Земята само няколко минути след като е започнал да се издига. Контролерите на мисията потвърждават, че космическият кораб е здрав и стрелбата с танталовия куршум е изпълнена според очакванията.

Следващата стъпка ще бъде JAXA да изтегли изображенията, особено от камерата на пробата и да потвърди, че последователността при приземяването е била както е планирано.


  • 766
  • 0
  • Mar 1, 2019

Коментар
Подобни публикации