spacebg covers

Хаябуса 2 се подготвя за вземането на пробите
Мисия: Hayabusa 2


Първоначално, планът беше да се съберат няколко проби от различни места, но понеже процесът е доста рискован, а повърхността на астероида се оказа относително еднородна, екипът сега се съсредоточава върху едно място близо до екватора.

В момента се подготвя опит за събиране, при който Хаябуса 2 ще пусне на повърхността един от петте си целеви маркери. Той ще се използва като референтна точка посредством която космическият кораб ще се задържи стабилно спрямо повърхността на астероида. Тези целеви маркери също са от особен интерес за хората, които са изпратили имената си и други съобщения на мисията. Всеки маркер съдържа запис на всяко предоставено име и те ще останат за вечни времена на астероида "Рюгу".


По важното е, че по време на всеки опит, както и при самото вземане на проби, Хаябуса 2 трябва непрекъснато да изчислява своята вертикална и хоризонтална скорост по отношение на повърхността. В момента на докосването, хоризонталната скорост трябва да бъде нула.

Вертикалната скорост се измерва сравнително лесно с лазерния висотомер. Но за да определи хоризонталната си скорост, Хаябуса 2 трябва да се ориентира към фиксирана точка на повърхността. Точно затова са предназначени целевите маркери. Целевите маркери приличат на топчета, покрити с решетъчни, отразяващи повърхности.

По време на спускането, Хаябуса 2 ще освети маркера. Отразената светлина ще бъде уловена с една от широкоъгълните оптични навигационни камери. След това компютъра ще сравнява получените изображения за да определи дали има някаква хоризонтална скорост спрямо маркера. От получените резултати ще изчисли колко и как трябва да се включват двигателите, за да се елиминира хоризонталната скорост.

Сметките са сложни и са много. Заради това и двигателите са много. Йонните двигатели са подобни на тези на Хаябуса, разликата е, че са по-мощни, произвеждат тяга 10 милинютона, за разлика от по-стария модел които са 8 милинютона. Но стандартните химически двигателчета са цял куп дюзи общо 12 броя, които изглежда са монтирани на всички въжможни места по ъглите и краищата на космическия апарат. Тяхната функция е да завъртат и насочват сондата по всички възможни начини по време на вземането на пробите и то в пълен авторежим.

Рано е да се гадае, много неща могат да се объркат, но очакванията са пробите да съдържат около 100 милиграма материал, който ще разкрие историята през ранните етапи на слънчевата система, когато са се образували планетите и Земята.

Всичко това ще се следи щателно и от екипът на "Озирис-Рекс", мисията, която скоро ще заработи около астероида Бену. И двата космически кораба ще работят в далечна и неизвестна територия и през по-голямата си част ще работят сами. И двата апарата са пионери в изследването на астероидната граница. Подобно на старите пионери, шансовете за оцеляване всъщност са ниски, за това обмяната на опит е много важна.

Освен опит, членове на екипите на мисиите се надяват да обменят и фракции от пробите, събрани от двата космически кораба. Научната стойност от двете мисии е повече от двойно по-голяма от стойността на всяка отделна мисия.

Хаябуса 2 е доста амбициозна мисия. Тя ще разположи един от петте си целеви маркери на повърхността. Освен това "бобено зърно", мисията достави на повърхността европейския "Мерцедес" - MASCOT и три "ровери". Роверите са в кавички, защото това не са колесни роувъри. Те приличат повече на кутии, които ще подскачат насам-натам по повърхността. Не на последно място е и бомбата, експеримент, който е подобен на "Deep Impact" само че тук удрящия елемент няма да е чак толкова мощен.

И така, корабът трябва да обикаля астероида, трябва да го докосва, трябва да доставя хардуер на повърхността, трябва да разполага снаряди и камери в космоса, трябва да се крие, отново трябва да се спуска, трябва да се отдалечава и трябва да се върне от където е дошъл, на Земята. Тази истинска безпилотна мисия "Аполо" е свръх сложна и прави чест на Япония, че я предприема, особено след злощастния самурай "Хаябуса".

Увеличаване Подобните на яйца целеви маркери за мисията Хаябуса 2. Credit: JAXA


  • 925
  • 0
  • Sep 12, 2018

Коментар
Подобни публикации