spacebg covers

Хаябуса 2 успешно достави двата роувъра на астероида Рюгу
Мисия: Hayabusa 2


Увеличаване Двата "Роувъра" MINERVA-II1А (по-назад) и 1B (отпред) изследват повърхността на астероида Рюгу. JAXA


Два малки космически кораба с размерите на кутия за сирене, вече правят история. И двете машинки са на повърхността на астероида "Рюгу" и успешно изпращат снимки и данни.

Сондите, колективно наречени "MINERVA-II1", са били изхвърлени от японския космически кораб "Хаябуса 2" в петък, на разстояние около 60 метра от повърхността на астероида. След това и двете сонди са кацнали успешно и предават изображения и данни. Нещо повече, поне една от тях е подскачала по повърхността, както е по план.

Макар и доста по малки в сравнение със "стандартните" роувъри, сондите "MINERVA-II1" могат да се движат, което ги класифицира като "роувъри". Те са първите подобни, които се разполагат на астероид.

Роувърите са проектирани така, че да се движат автономно по повърхността без човешка намеса посредством малки въртящи се двигатели. Благодарение на слабата гравитация на Рюгу, те могат да излетят над повърхността за 15 минути и да се придвижат на 15 метра във всяка посока. Доказателство за успешните маневри е едно изображение от Ровер 1-A, което е направено в средата на скока.

"MINERVA" е съкращение и означава "експериментален робот за астероид". Технологията е доусъвършенстван вариант на подобен роувър, който е летял на борда на първия космически кораб "Хаябуса" до астероида "Итокава". Тогава роувъра е пропуснал целта си и се е изгубил в дълбокия космос през 2005 г.

Друг роувър, наречен "MASCOT", ще бъде пуснат през октомври, а третият MINERVA Роувър "MINERVA-II2", се очаква да кацне през следващата година. Основната цел на Хаябуса 2 е да вземе проба от повърхността и да я достави на Земята през 2020 г.

Увеличаване Хаябуса 2 е фотографирал сянката си от надморска височина около 80 метра. Това е станало по времето, когато сондата е извършвала маневри с цел освобождаване на "MINERVA-II1" хардуера на 21 септември. JAXA

Увеличаване Тази снимка е от Роувъра -1A, направена на 22 септември. Тя е заловена по време на един скок над повърхността на астероида, след успешното кацане. JAXA


  • 613
  • 0
  • Sep 25, 2018

Коментар
Подобни публикации